Vijesti
Društvo i ekonomija
NEUM Završen 16. međunarodni simpozij
05.06.2015. 12:00
Izvor: Dnevni list
NEUM Završen 16. međunarodni simpozij
Proteklog tjedna, u organizaciji konzultantske kuće “Revicon” d.o.o. Sarajevo, u Neumu je održan 16. međunarodni simpozij pod nazivom “Stanje i perspektive u BiH”.
Simpozij je okupio brojne i zanimljive goste iz zemlje i inozemstva, a zamišljen je i realiziran kroz nekoliko sekcija. Eksperti iz oblasti ekonomije, računovodstva i revizije te predstavnici realnog i javnog sektora su tijekom tri radna dana razmijenili međusobna iskustva, ponudili konkretne zaključke i otvorili nove teme.
Ugledni predavači
Bosna i Hercegovina, kao zemlja u tranziciji, prolazi kroz trusno razdoblje koje podrazumijeva prilagođavanje i usklađivanje legislative s pravnom stečevinom u EU-u. Također, razgovaralo se i o izazovima koji su pred BiH u kontekstu ekonomskih integracija s EU-om. Plenarni dio simpozija otvorio je Jože Mencinger, ministar gospodarstva i potpredsjednik prve Vlade Republike Slovenije nakon njezinog osamostaljenja. U svojoj projekciji prof. Mencinger se dotaknuo financijskih tijekova, proračuna i općenito opstojnosti EU-a u svjetlu financija i ekonomije.
Praktično, bilo je to izlaganje o onome s čim se danas susreću zemlje članice, odnosno o prednostima i nedostacima najmnogobrojnije zajednice različitih država u svijetu. U ovom, uvodnom dijelu, o BiH i iskustvima koja naša zemlja ima u pogledu ekonomskih reformi govorili su i Boris Raić, savjetnik u Uredu Vjekoslava Bevande, ministra financija u Vijeću ministara BiH, zatim Osman Topčagić, dugogodišnji šef Misije BiH pri EU-u u Bruxellesu, Branimir Muidža, generalni direktor HeidelbergCement grupacije u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, kao i Safudin Čengić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Federacije BiH i generalni direktor Centrotransa, te Marko Šantić, predsjednik Gospodarske komore FBiH.
Kvalitetna rasprava
Nakon plenarnog dijela pristupilo se radu po sekcijama iz oblasti poreza, računovodstva i revizije, realnog i javnog sektora. Tu su, između ostalih, sudjelovali Željko Šain, dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, Midhat Arifović, direktor Porezne uprave FBiH, prof. dr. Mirko Puljić, istaknuti ekonomski stručnjak, Hajrudin Hadžimehanović, pomoćnik ministra financija FBiH za fiskalnu i poreznu politiku kao i brojni drugi praktičari i predstavnici akademske zajednice BiH i susjednih država te javnog i privatnog sektora.
Domaći i strani stručnjaci su ponudili i otvorili obilje zanimljivih tema i kvalitetnih rasprava koje su na samom kraju rezultirale odgovarajućim prijedlozima, sugestijama i zaključcima.