Vijesti
Društvo i ekonomija
'Ditini' deterdženti na policama trgovačkog lanca Bingo
10.06.2015. 12:30
Izvor: Moje Vijesti
'Ditini' deterdženti na policama trgovačkog lanca Bingo
Nakon što su se upoznali sa borbom radnika za očuvanjem tuzlanske fabrike deterdženata "Dita", najveći bosanskohercegovački trgovački lanac "Bingo" odlučio je pomoći tako što će besplatno plasirati "Ditine" proizvode u svojim prodajnim objektima.

Iz "Binga" su radnicima "Dite" ponudili i finansijsku pomoć.

Poslije duže od tri godine nerada, radnici su pokrenuli nekada vodeću fabriku deterdženata u regiji, a od zaliha materijala počeli su proizvoditi tečne deterdžente, kako bi pokazali da za "Ditu" još uvijek ima nade.

Iduće sedmice deterdženti će se pojaviti prvo u "Bingovim" prodavnicama na području Tuzlanskog kantona, a kasnije i u svih 146 prodajnih objekata.

"Osim što ćemo plasirati proizvode 'Dite' na tržištu, 'Bingo' će pružiti i finansijsku podršku u vidu finansiranja materijala za proizvodnju 100 tona deterdženta za suđe "3 de", koji će se praviti po recepturi iz 1990-ih godina, ali će biti pakovan u novom dizajnu. U narednoj sedmici očekujemo da će se prvi proizvodi ove fabrike pojaviti na policama, po prihvatljivim cijenama", izjavila je Tatjana Paunoski, službenica za odnose s javnošću Binga, nakon sastanka na kojem je dogovorena saradnja.

Hajrudin Kunalić, stečajni upravnik u "Diti", podsjetio je da stečajni postupak ide svojim tokom, a da je suština da se nastavi sa proizvodnjom, te da se nađe strateški partner.

"Broj angažovanih radnika zavisit će od dinamike proizvodnje, ali nijedan radnik se neće zaposliti, a da već nije u bazi 'Ditinih' radnika. Oni koji odu na evidenciju Zavoda za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, ako se ukaže potreba, ponovo će se radno angažovati.

Također, radi se na uvezivanju radnog staža i ovih dana deset radnika ide u penziju. Cilj je da se 'Dita' sačuva kao cjelina, bez rasparčavanja. Ovo je način da kompanija 'Bingo' pokaže da stečaj nije uvijek propast, nego spas i mogućnost za novi život i proizvodnju", rekao je Kunalić.

Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata "Dite" izjavio je da su se za ovakav potez radnici godinama borili.

"Kada smo govorili da fabrika može proraditi, mi smo istinski vjerovali u to. Uz pomoć Vlade TK i kompanije 'Bingo' ponovo ćemo pokrenuti proizvodnju i prodaju, a ovo je prava prilika našim sugrađanima da pokažu patriotizam i kupuju naše proizvode kada se pojave na policama", rekao je Mehmedović.

Vlada Tuzlanskog kantona podržala je ovu inicijativu, a Bego Gutić, premijer TK, izjavio je da bi se ovakav "recept" mogao primijeniti i na ostalim firmama koje su uništene lošim privatizacijama, a naročito u TTU (Tvornica transportnih uređaja).