Vijesti
Društvo i ekonomija
Jelka Milićević
Cilj smanjenje javne potrošnje
13.06.2015. 14:00
Izvor: mojevesti.ba
Cilj smanjenje javne potrošnje
U bh. entitetu Federaciji Bosne i Hercegovine (BiH) u okviru ekonomskog rashoda pristupiće se smanjenju javne potrošnje, dok u bh. entitetu Republici Srpskoj, očekuju da u tekućoj godini prihodi budu iznad rashoda. To su danas u Budvi saopštili ministri finansija Federacije BiH Jelka Milićević i ministar finansija bh. entiteta RS Zoran Tegeltija, javlja Anadolu Agency (AA).
Milićević i Tegeltija učestvuju na Samitu ministara finansija i guvernera, koji organizuje nedeljnik "NIN" na temu "Finansijske budućnosti regiona", koji je jutros počeo u Budvi.
Jelka Milićević, ministrica finansija Federacije BiH, kazala je u svom izlaganju da je jedan od prvih ciljeva u okviru ekonomskog rashoda BiH jeste smanjenje i nadzor javne potrošnje.
"S tim u vezi, uveli smo moratorijum na sva zapošljavanja u javnom sektoru i računamo na prirodan odliv radne snage i racionalizaciju zaposlenih unutar javne uprave. Još jedna mjera koja je u zakonskoj proceduri jeste smanjenje opterećenja na rad. Informacije govore da spadamo u zemlju koja ima najveće opterećenje na rad", kazala je Milićević.
U bh. entitetu Republici Srpskoj zadovoljni su stanjem u javnim finansijama.
"Mi nemamo tekući deficit. Od 2010. godine više zarađujemo nego što trošimo. Izuzetak je bila prošla godina, kada smo imali velike troškove za sanaciju od poplava. I ove godine ćemo ponovo više zaraditi nego što ćemo potrošiti. Ako pogledate javni dug RS-a koji se kreće oko 46 odsto BDP-a, onda niko ne može da kaže da je to visok javni dug", kazao je ministar finansija u RS Zoran Tegeltija.
On je poručio da je brzina rasta javnog duga u BiH značajno niža od rasta duga zemalja u okruženju.
"Mi naš deficit držimo u okviru kriterijuma iz Mastrihta. Smatramo da moramo naš javni dug da vratimo ispod 40 odsto. To je za našu zemlju sa stepenom razvijenosti ono što mi možemo bez poteškoća da nosimo", optimistično je poručio ministar Tegeltija.
Ministar finansija Kosova Avdulah Hoti, u svom izlaganju je kazao da kosovska Vlada pokušava da javni dug drži pod kontrolom.
"Uspjeli smo da sačuvamo fiskalnu stabilnost. Imamo javni dug koji je najmanji u regionu, i on iznosi 10 odsto BDP-a", kazao je Hoti.
Na dvodnevnom samitu, ministri finansija regiona i guverneri Centralnih banaka razmatraju sve bitne parametre ekonomskog i fiskalnog rasta i razvoja, a kako je najavljeno, biće riječi i o reformi poreske uprave i borbi protiv sive ekonomije.