Vijesti
Svijet
Iz banaka ovaj tjedan Grci povukli tri milijarde dolara
22.06.2015. 12:00
Izvor: Dnevni list
Iz banaka ovaj tjedan Grci povukli tri milijarde dolara
ATENA – Grčke banke su pred kolapsom nakon što je sastanak ministara financija eurozone prošao bez dogovora.
Naime, zbog ekonomske nesigurnosti i straha od uvođenja nove valute, Grci masovno povlače novac iz banaka.
Podignutih tri milijarde dolara predstavljaju odliv 1,5 posto depozita građana i poduzeća od ukupno 133,6 milijardi, na koliko su depoziti u grčkim bankama pali krajem travnja. Prije ovog tjedna, dnevno se podizalo 200-300 miljuna eura. Vlasnici ušteđevine u Grčkoj svoj novac podižu još od listopada prošle godine.
Bez dogovora
Predsjednik Eurogrupe i nizozemski ministar financija Jeroen Dijsselbloem je pesimističan, a na pitanje može li zamisliti da Grčka napusti euro odgovorio je: “Kako sada stvari stoje, idemo u tom smjeru.”
“Vlada bi što prije trebala osigurati dogovor. Sljedeća dva tjedna su krucijalni za državu i za banke”, rekao je jedan od bankarskih izvora za Reuters.
Grčka do 30. lipnja MMF-u treba otplatiti 1,6 milijardi eura duga, što nije u stanju uraditi ako ne postigne dogovor s kreditorima.
Ministri financija eurozone na posljednjem susretu u Luksemburgu pokušali su postići dogovor, ali su sve nade u takav ishod pale u vodu kada je službena Atena odbila raspravljati o novim prijedlozima.
Monetarna devaluacija
Prema prognozama ekonomista Saxo Banke nakon napuštanja monetarne unije, Grčka bi mogla uvesti monetarnu devaluaciju između 50 i 70 posto te bi uslijedila teška recesija. Nakon sličnih događaja, Argentina je imala recesiju od 11 posto i izvjesno je očekivati slične brojke i u Grčkoj.
“Suprotno razmišljanjima podržavatelja Grexita, monetarna devaluacija je samo iluzija i neće omogućiti poboljšanje konkurentnosti. Devaluacija bi eventualno bila učinkovita da slika grčkog dugovanja nije zasnovana na deficitu. Uvoz je primjerice tri puta veći od izvoza. U tom kontekstu, devaluacija je samo simbol umiruće ekonomije i samo može dovesti do humanitarne krize koju nismo svjedočili još od 1945. godine u Europi”, smatraju u Saxo Banci.
Problem je i što sudeći prema anketama – Grci nisu skloni prihvaćanju nove valute. Najgori scenarij dugoročno je sigurno situacija s većim brojem valuta u opticaju, a što je također moguća situacija s obzirom da je oko 100 milijardi eura povučeno iz banaka od kraja 2009. i stanovnici ih drže ‘u čarapama’. Isto kao i u Argentini ili Venecueli, moglo bi se razviti crno tržište valuta. Grci će se sigurno prikloniti euru kao jakoj valuti i nastojat će što manje posjedovati hipotetsku novu valutu, što će opet dovesti do ‘eurizacije’ gospodarstva, procjenjuje Saxo Banka.