Vijesti
Politika
Čavara može pomilovati bez konzultacija
26.06.2015. 12:00
Izvor: Dnevni list
Čavara može pomilovati bez konzultacija
Vlada Federacije BiH jučer je utvrdila i u hitnu parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o pomilovanju koji daje veće ovlasti predsjedniku FBiH Marinku Čavari u ovoj oblasti. Iz Vlade su kazali kako je na ovaj način omogućena provedba presude Ustavnog suda FBiH iz listopada 2013. godine, kojom je utvrđeno da dio zakonskog teksta (u člancima 2. i 3.) nije suglasan Ustavu FBiH.
-Ova dva članka odnose se na nadležnost predsjednika FBiH kako za određena kaznena djela utvrđena federalnim zakonom osuđenicima može dati pomilovanje te na davanje pomilovanja osobama koje su ga već bile dobile po ranije izrečenoj kazni, kazali su iz Vlade.
Podsjetimo, kako je upravo zbog ove dvije točke Zakona prije godinu dana tadašnji potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo podnio prijavu protiv predsjednika FBiH Živka Budimira koji je i uhićen i stavljano mu je, između ostalog, na teret neobavljanje konzultacija prilikom pomilovanja, što je Ustavni sud kasnije opovrgao.
Na sjednici Vlade jučer se ponovno nisu pojavili ministri iz DF-a jer su dali ostavke i ne smatraju se više dijelom vlasti u FBiH. Ipak ministri DF-a dolaze na posao i obavljaju dužnosti jer ih predsjednik FBiH Marinko Čavara ne želi razriješiti dok potpredsjednik FBiH Milan Dunović (DF) također ne podnese ostavku. Trenutna koalicija koju čine SDA i HDZ BiH i koja nema potporu Parlamenta FBiH, bez obzira na ovo, jučer je utvrdila i u hitnu parlamentarnu proceduru uputila niz zakonskih izmjena. Kako će iste proći ostaje se vidjeti.
Zakoni poslani u Parlament
Tako je utvrđen Prijedlog zakona o dopuni Zakona o Poreznoj upravi FBiH. Cilj dopuna je osiguravanje uvjeta za implementaciju Zakona o financijskoj konsolidaciji gospodarskih društava u FBiH i na njemu utemeljenih propisa. Dopune Zakona omogućavaju izmirenje dugovanja gospodarskih društava po osnovi javnih prihoda pod povoljnijim uvjetima. Utvrđen je, također, prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku, kao i prijedlozi Zakona o uvjetima i načinu obavljanja djelatnosti rezanja drveta, Zakona o prikupljanju, proizvodnji i prometu sekundarnih sirovina i otpadnih materijala, te Zakona o električnoj energiji u FBiH, kako bi bili usuglašeni s odredbama Zakona o prekršajima.
Donesene su dvije odluke koje se odnose na programe za podršku razvoju poduzetništva i obrta, kao i Odluka o usvajanju 4.364.000 KM vrijednog programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava tekućih i kapitalnih transfera utvrđenih Proračunom FBiH za 2015. godinu Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike. Vlada je utvrdila u koje su to osobe i objekti koji se posebno osiguravaju, a dano je i po 430 tisuća maraka za Zračnu luku Mostar i Tuzla.
Brojna imenovanja
Vlada je kao i na ranijim sjednicama usvojila niz kadrovskih rješenja. Između ostalih, Vlada je dala suglasnost za imenovanje Mirele Pelidije za vršioca dužnosti člana NO ArcelorMittal Zenica, na period do najviše tri mjeseca. Također dana je suglasnost za imenovanje Hermedina Zornića za v.d. direktora “Operatora – Terminali Federacije” d.o.o. Sarajevo, na period do šest mjeseci, kao i za imenovanje Rifeta Fetića, Džemala Bašića i Eugena Šuška za vršioce dužnosti članova NO ovog gospodarskog društva.
Na osnovu rezultata javnog konkursa, Vlada je za člana Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje BiH iz Federacije imenovala Muhameda Kozadru.
Nakon što je jučer razriješila dosadašnje članove Uprave BH Telecoma d.d. Sarajevo, Vlada je imenovala vršioce dužnosti izvršnih direktora u ovoj kompaniji: Sedina Karihmana (za razvoj poslovanja), Almu Čolo (za pravne poslove, upravljanje organizacijom i ljudskim resursima), Tarika Čaršimamovića (za tehnologiju i razvoj servisa), Orhideju Junuzović (za ekonomsko-financijske poslove), Adnana Huremovića (za investicije) i Nihada Borovinu (za informacione tehnologije).