Vijesti
Sport
Prvo kolo nezvaničnog prvenstva svijeta u tenisu
WIMBLEDON Džumhur u (ne)mogućoj misiji protiv Federera
30.06.2015. 12:00
Izvor:
WIMBLEDON Džumhur u (ne)mogućoj misiji protiv Federera
Najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur danas će nastupiti u prvom kolu trećeg Grand Slam turnira sezone, nezvaničnog prvenstva svijeta u tenisu, popularnog Wimbledona. Protivnik mu je, po mišljenjima mnogih, najbolji teniser svih vremena, Švicarac Roger Federer.
Džumhuru, ali i uopće jednom teniseru iz naše zemlje, ovo je prvi nastup u glavnom žrijebu Wimbledona. Poznato je da je 23-godišnjem Sarajliji omiljena podloga zemlja, a zanimljiva je činjenica da je do sada u karijeri odigrao svega tri meča na travi, sva tri u kvalifikacijama za Wimbledon (1 pobjeda, 2 poraza).
Dok je bio mlađi, Damir je sanjao da jednog dana preko puta mreže gleda Federera. Ispunio mu se san prvo na ovogodišnjem Roland Garrosu, a evo i još jednom ga je žrijeb spojio sa idolom.
- Spremam se dobro. Žao mi je što nisam dobio neki lakši zrijeb, jer zaista dobro igram i odlično se spremam. Ali, šta je, tu je. Mnogi igrači nemaju šansu uopće igrati sa najvećim svih vremena, a ja evo u mjesec dana na dva najveća teniska turnira na centralnim terenima. Dat ću sve od sebe da to bude jos jedan lijep meč i da uživam - izjavio je Džumhur za "Avazov" portal, odmah nakon što je saznao ime protivnika.
Za njegovog današnjeg protivnika, drugog nositelja ovogodišnjeg Wimbledona, teško je pronaći neku novu informaciju koja nije poznata teniskom svijetu. Švicarac u svojim vitrinama ima sedam trofeja Wimbledona (izjednačen sa Amerikancom Peteom Samprasom), iako je posljednji put slavio prije tri godine (2012. godine pobijedio Andyja Murraya 3:1).
Omjer koji Federer ima na travi je fascinantan. Zabilježio je čak 137 pobjeda, uz svega 20 poraza. Da ne govorimo o ukupnom omjeru pobjeda i poraza u karijeri: 1060:248.
Podsjećamo, Džumhur i Federer do sada su se sastali jedanput, i to nedavno na pariskoj šljaci na Roland Garrosu. Tada je 34-godišnjak iz Basela slavio sa 3:0 (6:4, 6:3, 6:2), mada je naš teniser pružio i više nego solidnu partiju. Detalje iz tog meča možete pogledati ovdje.
Meč dvojice tenisera danas je na rasporedu na centralnom terenu, nakon meča Holanđanke Kiki Bertens i Čehinje Petre Kvitove, koji počinje u 14 sati. Očekuje se da bi Džumhur i Federer na teren mogli izaći oko 15.30 sati.