Vijesti
Politika
U Beogradu pritisak
Slijedi pritisak na RS, a onda i Srbiju!?
07.07.2015. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Slijedi pritisak na RS, a onda i Srbiju!?
Uoči današnjega glasovanja o tekstu rezolucije o Srebrenici pred Vijećem sigurnosti UN-a nižu se različite reakcije iz zemlje i inozemstva, pri čemu su zapravo sve oči uprte u Rusiju i mogućnost da ta država stavi veto na nju. Taj dokument smatraju u RS-u i Srbiji izuzetno nepovoljnim i stvara negativne posljedice po stabilnost BiH, ali i ukupne odnose u regiji.
Srbi mole Rusiju
Hoće li rezolucija biti usvojena bez ruskog protivljenja još uvijek se nitko ne usuđuje prognozirati, no mediji iz Srbije već spekuliraju kako su velike šanse da posljednji britanski tekst dokumenta prođe danas na sjednici, a prema neslužbenim informacijama Britanci su tijekom višednevnih konzultacija među članicama uspjele pridobiti većinu uz sve izvjesniju opciju kako Rusija neće iskoristiti pravo veta.
A da će političkih posljedica biti, svjedoči i izjava premijera Srbije Aleksandra Vučića koji je naglasio kako će britanska rezolucija o Srebrenici utjecati na Srbiju i regiju bez obzira na ishod glasovanja u Vijeću sigurnosti UN-a, ali da će svaki pokušaj urušavanja Republike Srpske naići na otpor Srbije.
Pritom je istaknuo kako je “Srbija mala zemlja te nema pravo očekivati nešto od velikih sila poput veta Ruske Federacije na rezolucije, već samo od sebe, svoje vlade i naroda”.
''Ako rezolucija ne bude izglasana to bi bila dobra vijesti za Srbiju i regiju. Ako bude izglasana to će biti teška vijest, ali borit ćemo se, izgradit ćemo još mostova i tvornica i ekonomski ćemo ojačati zemlju i siguran sam u potpunosti pobijediti'', rekao je Vučić.
Predsjednik RS-a Milorad Dodik upozorio je kako usvajanje Rezolucije o Srebrenici predstavlja raspad BiH te kako Britanci s ovim dokumentom pokušavaju oprati vlastitu savjest. Osvrnuo se i na reakcije iz Srbije kazavši kako one pokazuju jedinstvo RS-a i Srbije te zahvalivši predsjedniku i premijeru te zemlje Tomislavu Nikoliću i Aleksandru Vučiću, na jedinstvu i pomoći.
''Naravno da molimo Rusiju da uloži veto, jer to je usmjereno k istini'', dodao je Dodik.
S druge strane član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je jučer pismo predsjedniku Vijeća sigurnosti Gerardu van Bohemenu u kojem ističe kako su pojedini “argumenti da će donošenje rezolucije o Srebrenici imati negativne posljedice po stabilnost u BiH i produbiti podjele u bh. društvu, duboko cinični i trebaju biti kategorično odbačeni od Vijeća sigurnosti”.
Stoga je i ovaj put pružio podršku nacrtu dokumenta koji će se danas naći na dnevnom redu Vijeća sigurnosti, objasnivši kako predložena rezolucija obilježava godišnjicu s poštovanjem i na diskretan način odaje počast žrtvama, pokazujući solidarnost s preživjelima, podsjećajući svijet na strašne posljedice odsustva reakcije pred sam genocid. Usvajanje dokumenta imat će sigurno, a to pokazuju reakcije, povijesnu važnost, a posebno s obzirom na spornu ulogu međunarodne zajednice koja je propustila zaštiti civile u tom gradu.
''U svom izvještaju o padu Srebrenice, koji je podnesen 2000., glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan navodi kako “pogrješkom, pogrješnom procjenom i nemogućnošću prepoznavanja obima zla s kojim su suočene, Ujedinjeni narodi nisu učinili svoj dio posla, kako bi nam pomogle spasiti narod Srebrenice”, stoji u pismu koje je uputio Izetbegović.
Prema svemu sudeći, a oko toga se slažu i analitičari, dokument je posebno osjetljiv po RS s obzirom na pravnu kvalifikaciju djela što može proizvesti daljnje političke posljedice, a o toj prijetnji je izjavljivao i Vučić, naglasivši kako ostaje vidjeti hoće li to dovesti do dodatnih pritisaka na RS, a kasnije i na Srbiju te kako će otpor Srbije britanskoj rezoluciji o Srebrenici biti politički miran, kao i svaki pokušaj urušavanja i uništavanja RS-a.
EU ne usvaja rezoluciju
Europski parlament ipak neće usvojiti prijedlog rezolucije o Srebrenici, nego će, umjesto toga, predsjednik Parlamenta Martin Schulz na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu pročitati priopćenje kojem će odati počast žrtvama Srebrenice. Schulz bi, također, trebao biti i na komemoraciji u Potočarima, dok će zastupnici Jozo Radoš, Eduard Kukan, Tanja Fajon i Igor Šoltes ispred plenarne dvorane Europskog parlamenta u Strasbourgu podijeliti kolegama 750 ručno vezenih “Ruža Srebrenice” koje su izradile članice udruge “Majke enklava Srebrenice i Žepe”.
Zastupnici Narodne skupštine RS-a vjeruju kako Vijeće sigurnosti neće usvojiti britansku rezoluciju o Srebrenici, koja je, smatraju, destabilizirajuća po BiH. Šef Kluba zastupnika SNSD-a u Narodnoj skupštini Srpske Radovan Višković za Srnu je kazao kako smatra da britanska rezolucija neće biti usvojena jer i Rusija ima svoju rezoluciju.
Šef Klub zastupnika PDP-a Branislav Borenović također je uvjeren kako je prijedlog britanske rezolucije prouzrokovao ogromne političke probleme te stoga očekuje da ona ne bude usvojena.
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić ističe kako je važno, zbog srpskog naroda, da rezolucija ne bude usvojena, piše Dnevni list.
Weber: Vučić se treba distancirati od Dodika
Viši suradnik Vijeća za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Weber misli kako premijer Srbije Aleksandar Vučić treba otići na komemoraciju u Srebrenicu, odnosno prestati pružati podršku Miloradu Dodiku. Takav pristup bi, naglasio je, otvorio put da Srbi u BiH dobiju političke predstavnike koji će im omogućiti voditi normalan, pristojan život i put k procesu dogovora građana i naroda BiH
''Premijer Vučić bi trebao jasno i javno kazati kako ne podržava politikurežima Milorada Dodika koja podrazumijeva prijetnju secesijom i stalno podrivanje ustavnog poretka BiH'' – poručio je Weber.