Vijesti
Društvo i ekonomija
Grčka
Banke ostaju zatvorene do 13. jula
10.07.2015. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Banke ostaju zatvorene do 13. jula
Unija grčkih banaka je saopćila da će banke u toj zemlji ostati zatvorene do 13. jula, javlja Anadolu Agency (AA).
Ranije je planirano da banke danas nastave sa radom, ali je kasno sinoć saopćeno da se to neće desiti prije 13. jula.
Navodi se da je i dalje na snazi ograničenje za podizanje maksimalno 60 eura dnevno sa bankomata. Nezaposleni i penzioneri mogu podizati dodatnih 120 eura. To se ne odnosi na penzionere koji mjesečna primanja dobijaju iz stranih fondova.
Grčka Vlada je jučer i zvanično zatražila aktiviranje Evropskog stabilizacijskog mehanizma (ESM). Cilj je da se osiguraju hitna kreditna sredstva i omogući funkcionisanje bankarskog sistema. Riječ je o trogodišnjem planu kreditne pomoći koja će biti upotrijebljena za rješavanje grčkog duga i stabilizacije finansijskog tržišta.
Građani i dalje moraju stajati u redovima pred bankomatima, a dodatni problem je činjenica da je nestalo novčanica do 20 eura, pa je građanima ostala samo opcija podizanja 50 eura.
Javni gradski prijevoz u Atini će do 10. jula biti besplatan, što je mjera lokalne vlasti donesena zbog finansijskih poteškoća građana..
Lideri eurozone su grčkoj vladi dali rok da do večeras dostavi novi prijedlog plana izlaska iz krize o kojem će konačna odluka biti donesena na samitu Evropske unije najavljenom za nedjelju.