Vijesti
Svijet
Berlin
Većina Nijemaca odobrava stav Angele Merkel o Grčkoj
15.07.2015. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Većina Nijemaca odobrava stav Angele Merkel o Grčkoj
Više od jednog Nijemca od dva, na ljevici kao i na desnici, zadovoljni su pravcem koji je usvojila kancelarka Angela Merkel na pregovorima o grčkom dugu koji su u ponedjeljak završili sporazumom, rezultati su istraživanja objavljeni u utorak.
Trideset i jedan posto ispitanika ocijenilo je da je Angela Merkel trebalo da prisili Grčku da izađe iz eurozone.
Na kraju maratonskih pregovora između Atine i njenih kreditora u Bruxellesu, 55 posto ispitanika je ocijenilo da se kancelarka "globalno dobro postavila", saopćio je institut Forsa koji je za sedmičnik Stern proveo ispitivanje.
Prema rezultatima ispitivanja obavljenog u ponedjeljak na reprezentativnom uzorku od 1001. osobe, 66 posto simpatizera konzervativne stranke CDU Angele Merkel i njenih bavarskih saveznika iz stranke CSU odobravaju stav kancelarke u vezi s ovim pitanjem, dok ga 62 posto simpatizera Socijaldemokratske stranke (SPD) ne odobrava.
Iznenađujuće je da 75 posto simpatizera Zelenih, lijeve stranke trenutno u opoziciji, priznaje da je kancelarka dobro pregovarala u procesu postizanja sporazuma, a to mišljenje dijeli 53 posto simpatizera radikalne lijeve stranke Die Linke.
U drugoj anketi realiziranoj od 6. do 10. jula, prije postizanja sporazuma u ponedjeljak, koju je također radila Forsa za Stern i televiziju RTL, 56 posto od 2.503 ispitanika je izjavilo da bi, ako bi bili mogući direktni izbori za kancelara, glasali za Agelu Merkel koja će ove godine proslaviti 10 godina na vlasti.
Samo 14 posto bi dalo glas njenom vice-kancelaru i ministru ekonomije socijaldemokrati Sigmaru Gabrielu, koji se spominje kao potencijalni protivnik Angele Merkel na sljedećim izborima 2017. godine i koji je nedavno usvojio krajnje tvrdu liniju prema Atini.