Vijesti
Društvo i ekonomija
Podaci Eurostata otkrivaju bolnu realnost
KATASTROFALNO BiH najsiromašnija u Evropi!
15.07.2015. 12:00
Izvor: avaz.ba
KATASTROFALNO BiH najsiromašnija u Evropi!
Prema podacima Eurostata, Bosna i Hercegovina najsiromašnija je država Evrope! Za osnovu istraživanja uzeti su podaci Eurostata o stvarnoj individualnoj potrošnji građana Evrope kojom se mjeri blagostanje domaćinstva. BiH se nalazi na posljednjem mjestu, ispod Albanije, Makedonije, Srbije i Crne Gore.
Životni standard
Prema procjeni Eurostata za prošlu godinu, stvarna individualna potrošnja u državama članicama EU iznosi od 49 do 140 posto ukupnog prosjeka Evropske unije, a izraženo je kroz standard kupovne moći stanovišva. Istraživanje Eurostata obuhvatio je 37 evropskih država.
Naša država, prema istraživanju, posljednja je na tabeli država Evrope po BDP-u u visini 28 posto ukupnog evropskog prosjeka, što je čini najsiromašnijom državom u Evropi, s najnižim životnim standardom njenih građana.
Duljko Hasić, ekonomski analitičar, kaže da su podaci Eurostata apsolutno tačni, jer oni koriste relevantnu bazu podataka.
Hasić :Tačni podaci
- BiH drastično i dramatično zaostaje za evropskim zemljama, ali i onima u regiji. Do prije nekoliko godina bili smo drugačije rangirani kada su u pitanju države u regionu, naročito Kosovo i Albanija. Međutim, situacija se pogoršava, ljudi lošije žive i ono što je simptomatično, sve manje imaju za životnu egzistenciju. O tome govori podataka da 20 posto stanovništva BiH živi ispod one crvene linije neophodnog minimuma za egzistenciju - kazao je Hasić.
Velika nezaposlenost
Dodao je da i ono što građani troše odlazi na egzistencijalne potrebe, za hranu, higijenu, dok se zanemaruje sve ostalo.
- Bh. građani sve lošije žive i sve manje sredstava imaju za svoju egzistenciju. To potvrđuju i podaci o ogromnom broju nezaposlenih ljudi, pogotovo mladih. Prosječna plata u privatnom sektoru je oko 400 KM. Iako zvanična statistika u BiH pokazuje prosjek plate od 825 KM, to je prosjek kada se uzme u obzir oko 20.000 državnih službenika s platom od 1.000 do 1.200 KM - pojasnio je Hasić.
Prema pokazateljima Eurostata, bolje plasirane zemlje od BiH čak su Albanija i Makedonija. Crna Gora i Srbija također se nalaze dosta ispod prosjeka EU s približno 60 posto ispod ukupnog evropskog prosjeka.
U EU najsiromašnija Bugarska
Zabrinjavajući je podatak da, uprkos problemima u različitim statističkim metodologijama, BiH se već godinama nalazi na začelju većine ljestvica u Evropi. Među članicama EU najsiromašnija je i dalje Bugarska, koja je na 49 posto prosjeka EU, a slijede je Rumunija sa 55 posto i Hrvatska sa 59 posto prosjeka individualne potrošnje u Evropi.
U istraživanju je rangirano i deset zemalja koje se po individualnoj ličnoj potrošnji nalaze iznad evropskog prosjeka, a najviši standard ima Luksemburg, gdje je potrošnja 40 posto iznad prosjeka, a slijede Njemačka i Austrija, koje imaju više od 20 posto iznad prosjeka.