Vijesti
Društvo i ekonomija
Radovi u Donjim Dubravama
Pravi se jedna od najvećih plantaža borovnica u Evropi
16.11.2015. 12:00
Izvor: avaz.ba
Pravi se jedna od najvećih plantaža borovnica u Evropi
Bosna i Hercegovina imat će jednu od najvećih plantaža borovnica u Evropi. Njemačka firma "Elisa Berry" je među vodećima u Evropi po otkupu voća i povrća, ali ima i vlastitu proizvodnju na plantažama širom svijeta. Do kraja novembra će u Donjim Dubravama kod Živinica na 34 hektara biti zasađeno oko 105.000 sadnica borovnice.
U toku je postavljanje najsavremenije opreme za navodnjavanje plantaže iz bunara, a izgrađen je i bazen od 5,5 miliona litara vode i osigurana cjelokupna infrastruktura. Trenutno je 40 do 60 ljudi svakodnevno angažirani na sadnji borovnica. Direktor Šaćir Imamović kazao je da svojim primjerom želi pokazati i svima da je budućnost ove zemlje u vlastitoj proizvodnji i uzgoju bobičastog voća.
- Za šest godina borovnica će dati puni plod i očekujemo 500 tona koje će se izvoziti u Njemačku. Tokom berbe bit će nam potrebno do 500 ljudi, a firma će imati 15 stalno zaposlenih - objašnjava Imamović i poručuje da sve domaće nije loše, a uvozno dobro.
Cjelokupan projekt trenutno košta više od milion eura, a u narednom periodu planirano je veće ulaganje. Firma „Elisa Berry" na 20 dunuma će izgraditi hladnjače. To će biti jedan od najvećih distributivnih centara u regiji, jer će se proizvodi otkupljivati iz susjednih zemalja i distribuirati na inozemno tržište.