Vijesti
Društvo i ekonomija
Na proljeće obustava izvoza mlijeka u EU!?
28.12.2015. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Na proljeće obustava izvoza mlijeka u EU!?
Grupacija prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda BiH Vanjskotrgovinske komore BiH uputila je dopis nadležnim institucijama uoči najavljenog dolaska FVO komisije (Food and Veterinary Office) u BiH na proljeće 2016. godine. Smatraju da je neophodna realizacija aktivnosti kako ne bi došlo do zastoja u izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište Evropske unije, pa čak i obustave.

Ispunili zahtjeve

Direktor sarajevske mljekare "Milkos" Adin Fakić kaže za "Avaz" da su oni ispunili sve zahtjeve EU.

- Uskoro se očekuje rasplet ove situacije oko izvoza mlijeka, ali nažalost, mi tu, kao proizvođači i prerađivači, ne možemo ništa uraditi. Radi se o usaglašavanju tri zakona na državnom nivou - kazao je Fakić.

Dodao je da se radi o zakonima o hrani, veterinarstvu i o poljoprivredi BiH.

- Prema našim informacijama, još nije postignuta politička saglasnost na entitetskim i državnom nivou. Zato postoji mogućnost da to bude jedan od razloga zbog kojih će BiH na proljeće 2016. godine biti ponovo zabranjen izvoz mlijeka u EU - naglasio je Fakić.

Direktor Mljekare Livno Željko Marijan kaže da su potvrdili zajedničku izjavu koju je Grupacija uputila.

- Očekujemo da se naši izabrani predstavnici uozbilje i da urade ono što moraju kako nas ne bi doveli u situaciju u kojoj smo bili prije dvije i po godine - kazao je Marijan.

Moraju strahovati

Dodao je da su mljekari uložili mnogo truda, muke i novca kako bi ponovo počeli izvoziti te da sada ponovo moraju strahovati zbog nečega za šta neko mora dići dva prsta.

- U najmanju ruku, mislim da je to neozbiljno! Glupo je da mi tjeramo nekoga da radi posao za koji je plaćen. Nadam se da nas neće ponovo dovesti u takvu situaciju, oni trebaju da se dogovore, jer s naše strane, to je najmanje što mogu da urade - naglasio je Marijan.
Tradicionalna trgovina i kvote

Drugi problem predstavlja zahtjev EU za uvođenjem tradicijskih kvota. Smatramo da bi mljekarstvo u BiH ovim apsolutno bilo ugroženo, tvrdi Fakić. U BiH od prozvodnje mlijeka živi 12 do 15 hiljada proizvođača, poticaji za poljoprivredu u BiH su od 7 do 8 puta manji od onih u Hrvatskoj, u BiH nema razvojno orijentiranih banaka koje bi ulagale u poljoprivredu, nema dostupnih sredstva iz IPA fondova.

- Stoga mislim da je ovih nekoliko činjenica dovoljno da naš pregovarački tim za adaptaciju SAA pokuša zaštititi proizvodnju mlijeka u BiH kao visokorizičnu kategoriju, koja bi bila uništena ukoliko dođe do ispunjavanja zahtjeva EU u vezi s tradicionalnom trgovinom - naglasio je Fakić.