Vijesti
Politika
Svi transferi novca na čekanju
Zbog Zore Dujmović premijer Novalić gubi autoritet
23.02.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Zbog Zore Dujmović premijer Novalić gubi autoritet
Još uvijek nije riješen problem u vezi sa dodjelom sredstava, a koje je ministrica kulture i sporta Zora Dujmović (HDZ) uradila mimo zakonskih procedura.
Sada je jasno da premijer Fadil Novalić nema autoriteta, jer kako naš izvor otkriva on ne želi potpisati transfere, a Dujmović ih ne želi povući, pa se sada u Vladi FBiH igra na mišiće.
''Premijer bukvalno gubi autoritet i kod ostalih ministara, pa toliko vremena je prošlo, a nema dogovora, odnosno Novalić je bukvalno trebao naredititi Dujmović da radi u skladu sa zakonom ili će poduzeti druge mjere'' - kaže naš izvor iz Vlade FBiH.
Sramotno je da Novalić do sada nije uspio riješiti ovaj krucijalni problem, a kojeg je napravila Dujmović.
Podsjećam, dvadeset dvije institucije i udruženja u zajedničkom protestnom pismu protiv odluke Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH, između ostalog, zatražili su od Vlade FBiH hitno poništenje odluke ministrice Zore Dujmović i njenu hitnu ostavku zbog, kako su naveli, "kršenja zakona, samovolje i anti-evropske politike", ali još uvijek nema reakcija od premijera Fadila Novalića.
Inače, oba transfera i za institucije kulture od značaja za FBiH i kulturne manifestacije od značaja za FBiH unesen je u budžet, ali ih Novalić još nije potpisao.
Podsjećamo, HDZ-ova ministrica kulture i sporta FBiH Zora Dujmović napravila je niz krivičnih djela prilikom raspodjele više od dva miliona KM iz ovog ministarstva, namijenjenih za finansiranje kulturnih manifestacija značajnih za FBiH u 2015. godini te podržavanje obnove kulturno-graditeljskog naslijeđa FBiH.
Od 100 projekata kulture koji su ocijenjeni kao značajni za FBiH, čak 43 su odobrena Hrvatima, a 21 Bošnjacima.
Prilikom raspodjele novca Dujmović nije napravila samo nacionalnu neravnotežu, već je, upozoravaju pravni stručnjaci koji su analizirali tokove novca iz ovog ministarstva, napravila niz očiglednih prekršaja zakona. Nije ispoštovan kriterij ustanovljen u ovom ministarstvu, niti su ispoštovane odluke, a što je jasno vidljivo čitanjem stranice ministarstva.
Prekršaj je napravljen i po drugim osnovama. Dvije organizacije dobile su novac za jedan te isti projekat. Riječ je o “Danima kosidbe” na Kupresu. Za ovu manifestaciju jedna organizacija dobila je 12.000, a druga 10.000 KM.