Vijesti
Svijet
Odranije poznati policiji
Identifikovana trojica napadača na aerodrom u Briselu
23.03.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Identifikovana trojica napadača na aerodrom u Briselu
Dvojica napadača samoubica, koji su izveli napade na aerodromu u Briselu, jesu braća Khalid i Brahim El Bakraoui, stanovnici Brisela poznati policiji od ranije, javila je mreža RTBF, pozivajući se na neimenovani izvor.
Khalid je pod lažnim imenom iznajmio stan u naselju Forest u belgijskoj prijestonici gdje je policija ubila jednog napadača u raciji prošle sedmice, javlja RTBF.
Učesnik napada na aerodrom u Briselu, koji je u bjekstvu, identifikovan je kao Najim Laachraoui, javili su danas belgijski mediji.
Policija je za njim odranije tragala, a belgijsko tužilaštvo saopštilo je početkom sedmice da je Lahruijev DNK pronađen u kućama koje su koristili izvršioci prošlogodišnjih napada u Parizu.
Tužilaštvo navodi da je Laachraoui u septembru prošle godine putovao u Mađarsku sa glavnim osumnjičenim za napade u Parizu, Salahom Abdeslamom.
Istražioc su nakon tog napada pronašli zastavu ISIL-a, jurišnu pušku, detonatore i otisak prsta glavnog osumnjičenog za novembarske napade u Parizu Salaha Abdeslama, koji je uhapšen tri dana kasnije.
Oba brata imaju kriminalni dosije, ali do sada ih policija nije povezivala sa terorizmom.