Vijesti
Društvo i ekonomija
Pokrenuta peticija za povratak Agrokomerca dioničarima
24.03.2016. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Pokrenuta peticija za povratak Agrokomerca dioničarima
Grupa dioničara Agrokomerca pokrenuli su na internetu peticiju u kojoj od Vlade FBiH traže povratak bivšeg velikokladuškog prehrambenog giganta dioničarima, piše Patria.

Dioničari u peticiji traže povrat Agrokomerca dioničarima i radnicima, otpis svih poreznih dugova kompanije, krivično gonjenje svih koji su urušili Agrokomerc, obustavu ilegalnih sudskih naplata, uplata PIO osiguranja radnicima...

Prijeti da će višemilionska imovina Agrokomerca uskoro biti prodana za svega 2,2 miliona KM Razvojnoj banci FBiH, koja će prehrambenu industiju Agrokomerca preprodati dalje hrvatskom Zvečevu, također u bescjenje. Prodaju Agrokomerca provode sarajevski biznismen Nihad Imamović, Mustafa Gadžo i čelni ljudi Razvojne banke FBiH, a iz pozadine premijer Fadil Novalić, njegov zamjenik Suvad Osmanagić i ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić.

Biznismen Imamović ponudio je početkom godine 12 miliona KM za prehrambenu industriju Agrokomerc, na usmenom nadmetanju pred Općinskim sudom u Velikoj Kladuši. Drugi ponuđač bio je Mustafa Gadžo odnosno njegova firma Silsila sa 5,5 miliona KM.

Razvojna banka FBiH ponudila je 2,2 miliona KM za Agrokomerc, čime se našla na trećem mjestu najboljih ponuđača.

Nihad Imamović je odustao od kupovine Agrokomerca samo nekoliko dana prije nego je trebao isplatiti novac Vladi FBiH. Preko Dnevnog avaza je poručio kako mu je nepoznati muškarac sa slovenskog broja zaprijetio da će ubiti njegovu porodicu i njega, postane li vlasnik Agrokomerca.

Pravo kupnje spalo je na Mustafu Gadžu, odnosno njegovu kompaniju Silsila. Izvor Patrije tvrdi da će od kupovine odustati i Gadžo. Sam Gadžo nije htio potvrditi ovu informaciju, ali nije rekao ni da će kupiti Agrokomerc. Patriji je rekao da ima rok od 30 dana da se izjasni. Ovaj rok ističe do kraja sedmice.

Izvor agencije Patria iz Vlade FBiH otkriva da su i Imamović i Gadžo od samog početka znali da neće kupiti Agrokomerc, već da će to uraditi Razvojna banka FBiH. Za to je dobila saglasnost i Vlade FBiH.

Nakon što i Gadžo odustane od Agrokomerca, a vlasnik postane Razvojna banka, plan je Agrokomerc prodati Zvečevu. Zvečevo će Osmanagiću isplatiti benefit zbog ulaska u Agrokomerc. Osmanagić je Zvečevo u Agrokomerc pokušao uvesti i ranije, ali mu taj projekat nije uspio. Sada je osmislio Razvojnu banku FBiH, kao bajpas, preko koje će hrvatsku kompaniju uvesti u Veliku Kladušu.