Vijesti
Društvo i ekonomija
Evo šta sve od BiH traži MMF
Privatizacija preduzeća, smanjenje javne potrošnje, nezavisnost CB BIH
25.05.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Privatizacija preduzeća, smanjenje javne potrošnje, nezavisnost CB BIH
Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pod vodstvom Nadeem Ilahija, posjetila je Bosnu i Hercegovinu u periodu od 10. do 24. maja 2016. da bi sa organima vlasti u zemlji razgovarala o ekonomskom programu koji bi mogao dobiti podršku putem Proširenog aranžmana (EFF) sa MMF-om.
Ilahi je kazao da su delegacija MMF-a i predstavnici vlasti u BiH postigli sporazum, koji podliježe odobrenju Uprave i Izvršnog odbora, o ekonomskom programu koji može dobiti podršku u vidu 36-mjesečnog Proširenog aranžmana u iznosu oko 550 miliona eura.
No, da bi došlo do odobravanja aranžmana vlasti u BiH moraju provesti niz mjera.
Ekonomija pokazuje značajnije znakove oporavka. Očekuje se da će rast ove godine dostići stopu od 3,0 posto. Inflacija je ostala niska, što je uglavnom odraz niske inflacije u eurozoni, koja se prenosi u BiH zahvaljujući aranžmanu valutnog odbora.
Vanjski i unutrašnji debalansi su se posljednjih godina postepeno smanjili. Iako je sektor bankarstva likvidan i adekvatno kapitaliziran na agregatnom nivou, neke osjetljivosti su i dalje prisutne.
Tri osnovna cilja koja se traže od BiH su unapređenje poslovnog okruženja, otvaranje više radnih mjesta u privatnom sektoru, te povećanje potencijala za rast ekonomije.
S tim u vezi, predviđene su sljedeće mjere:
- unapređenje funkcionisanja tržišta rada, uključujući i putem provedbe nedavno usvojenih zakona o radu Međunarodni monetarni fond Washington, D.C. 20431 USA 4 - ponovno pokretanje procesa privatizacije i restrukturiranja preduzeća u državnom vlasništvu u FBIH, kako bi pomogli unapređenje ekonomskog upravljanja i konkurencije, te smanjili rizik za javne finansije - postepeno smanjenje opterećenja na rad i usaglašavanje propisa i poreskih zakona između entiteta u cilju smanjenja opterećenje poslovnih subjekata.
- Drugo, smanjenje javnog duga kroz postepenu fiskalnu konsolidaciju, uz istovremeno smanjenje veličine vlade i unapređenje kvaliteta vladine potrošnje. U tom pogledu predviđene su sljedeće mjere: postepeni prelazak na niži nivo izdvajanje za plate i manji broj zaposlenih u javnom sektoru, unapređenje naplate prihoda putem bolje saradnje između poreznih uprava, uz istovremeno usmjeravanje više prihoda za investicije u infrastrukturu te bolje ciljanje socijalnih davanja ugroženim kategorijama, uključujući i reformu penzionog sistema u FBiH, jačanje kontrole nad nižim nivoima vlasti, vanbudžetskim fondovima i preduzećima u državnom vlasništvu.
- Treće, očuvanje stabilnosti finansijskog sektora i oživljavanje kreditnog rasta. Neke od mjera će obuhvatiti: očuvanje aranžmana valutnog odbora kao uporišta politikama i zaštite nezavisnosti Centralne banke Bosne i Hercegovine, izradu sveobuhvatnih strategija za rješavanje osjetljivosti u bankama i jačanje operacija i nadzora nad entitetskim razvojnim bankama - usvajanje zakona koji će modernizovati bankarsku legislativu, jačanje saradnje između agencija iz finansijskog sektora i rješavanje problema visikog nivoa nekvalitetnih kredita.
Aranžman će imati ulogu katalizatora u mobiliziranju međunarodne finansijske pomoći. Evropska unija i Svjetska banka također planiraju osigurati dodatna finansijska sredstva.