Vijesti
Sport
Kvalifikacije za SP
Nesretan remi Zmajeva u Grčkoj
14.11.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Nesretan remi Zmajeva u Grčkoj
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine remijem (1:1) je nastavila kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.
Zmajevi su poveli autogolom domaćeg golmana Orestisa Karnezisa nakon sjajnog izvedenog slobodnog udarca Miralema Pjanića. Remi je domaćinu u 95. minuti donio Tzavellas.
Odlično je bh. tim otvorio susret. Već u drugoj minuti, nakon izvrsnog centaršuta Seada Kolašinca, glavom je šutirao Vedad Ibišević, ali promjene rezultata nije bilo. Bila je to prva u nizu ozbiljnih situacija u kojima su se napadači gostiju našli u prvom dijelu igre.
Prvu šansu Edin Džeko je imao u 17. minuti. Pjanić pronašao je kapitena u šesnaestercu domaćina, ali igrač Rome slabo je prihvatio loptu pa problema za Grke ovaj put nije bilo, barem ne kao četiri minuta poslije kada je Izet Hajrović raspalio s dvadesetak metara, odlučivali su centrimetri, ali je ostalo 0:0.
Potpuna kontrola igre i posjed lopte tokom većeg dijela prvog dijela za bh. tim su morali donijeti nagradu.
Desilo se to u 32. minuti: Džeko je izborio slobodan udarac u idealnoj poziciji, Pjanić je šutirao, a nespretni čuvar domaće mreže Karnezis postigao je autogol. Uslijedilo je veliko slavlje bh. navijača koji su, potom, učestvovali i u manjem incidentu zbog kojeg je meč bio prekinut.
Nakon pet minuta je nastavljen, a do kraja prvog poluvremena vrijedi istaći vrlo dobru šansu za Grke. Kostas Mitrouglu bio je u izglednoj poziciji, ali je maestralnom intervencijom Asmir Begović spriječio poravnanje u najgorem momentu pa se na odmor otišlo kod rezultata 0:1.
Konkretnije je domaćin ušao u nastavak ove važne utakmice. Uspostavili su ravnotežu na sredini terena, a prvu veliku šansu za Grčku promašio je Kostas Fortounis. Šutirao je sjajno s 25 metara, ali Begović je uz pomoć stative, ponovo spasio svoju mrežu. Sve se to desilo u 54. minuti.
Desetak minuta poslije, Emir Spahić izvrsno je pronašao Džeku koji je vješto izbjegao ofsajd zamku, dobro šutirao lijevom nogom, ali pravo u dobro postavljenog Karnezisa. Bila je to dobra prilika da se ova utakmica završi.
U 80. minuti večeras vrlo dobri Džeko nasjeo je na provokacije domaće odbrane, reagirao je oštro, a potom zaradio drugi žuti karton. U velikoj gužvi, i domaći su ostali s deset igrača jer je Kyriakos Papadopoulos također zaradio isključenje.
Do kraja susreta uz nekoliko ozbiljnih situacija na obje strane, domaći su ipak stigli do velikog boda. Strijelac je bio u Tzavellas u posljednjim sekundama meča. Bio je to sjajan pogodak za konačnih 1:1.
Naredni meč kvalifikacija, BiH će u martu igrati protiv Gibraltara. Revanš s Grčkom na rasporedu je juna naredne godine.
Grčka: Karnezis, Papastathopoulos, Papadopulos, Tzavellas, Torosidis, Stafyidis, Samaris, Maniatis, Mantolas, Mirtoglou, Fortounis.
BiH: Begović, Vranješ, Spahić (Šunjić), Zukanović, Kolašinac, Hajrović, Pjanić, Jajalo, Lulić, Džeko, Ibišević (Đurić).