Vijesti
Svijet
Rat u Siriji
Donald Trump u ulozi svjetskog policajca
07.04.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Donald Trump u ulozi svjetskog policajca
Početkom novembra je Donald Trump za vrijeme predizborne kampanje svojoj protivkandidatkinji Hillary Clinton predbacio da želi započeti žustar rat u Siriji koji bi olako mogao odvesti u treći svjetski rat. Nekoliko mjeseci poslije toga, novoizabrani predsjednik SAD-a Donald Trump naredio je bombardovanje vojnog aerodroma u blizini Homsa u Siriji.
U ovom trenutku je nemoguće predvidjeti da li Trump upotrebom vojne sile u ranoj fazi svog mandata namjerava razviti agresivnu vanjsku politiku koja će se zasnivati na čestoj upotrebi sile - što je često kritikovao kao kandidat za predsjednika.
Američki ratni brodovi ispalili su 59 Tomahawk raketa na vojnu bazu pod kontrolom vlade iz Damaska, nakon što se dugo nisu direktno miješali u odnose sukobljenih strana u Siriji.
Rakete su ispaljene iz ratnih brodova koji patroliraju istočnim dijelom Sredozemnog mora, nakon što je hemijskim oružjem napadnut pobunjenički grad Kan Šejkun, što su naredile snage Bashara al Assada.
Glasnogovornik Pentagona Jeff Davis rekao je kako je vojni aerodrom napadnut kao odgovor na upotrebu hemijskog oružja.
Napadi koji su jutros izvedeni, prema našem vremenu od 3:40 do 3:50, imali su za cilj da pogode avione, zaštićene hangare, skladište goriva i oružja, kao i radarske stanice. Riječ je o malom aerodromu u kojem je, prema riječima stručnjaka, stacionirano od 12 do 15 aviona.
Jutrošnji napad okarakterisan je kao najbrža odmazda u historiji, jer je uslijedio samo tri dana nakon napada hemijskim oružjem. Američka vojska je, navodno, godinama pripremala planove za napad, kao odgovor na različite scenarije. No, nikada nisu bili provedeni.