Vijesti
Društvo i ekonomija
Već podijeljen novac od povećanja akciza, dio se prioritetno usmjerava na vraćanje kredita
28.04.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Već podijeljen novac od povećanja akciza, dio se prioritetno usmjerava na vraćanje kredita
Iako se građanima BiH predstavlja da će vlasti koristiti sav novac od povećanja akciza za izgradnju cesta i autoputeva, Vlada Federacije BiH donijela je odluku na sjednici 10. marta 2017. godine da se dio prihoda ostvarenog nakon usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama prioritetno usmjeri u svrhu vraćanja kredita.
Vlada FBiH još u martu podijelila je nepostojeći novac od povećanja akciza na naftu i naftne derivate za 15 feninga. Riječ je o povećanju koje će se naći na dnevnom redu Parlamentarne skupštine BiH tek 10. maja i za koje se uopće ne zna da li će dobiti podršku.
Nakon 95. sjednice koja je održana 10. marta iz Vlade FBiH saopćeno je da su donesene dvije odluke koje se odnose na davanje saglasnosti za zaključivanje Ugovora o zalogu novčanih sredstava i potraživanja između Razvojne banke FBiH i Vlade FBiH u svrhu osiguranja izvršenja obaveza iz Ugovora o kreditu od 13.2.2017. godine zaključenog između Razvojne banke FBiH i JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar u iznosu do 48.084.578,77 KM.
"Zaduženo je JP Autoceste FBiH da dio prihoda ostvarenog nakon usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama prioritetno usmjeri u svrhu vraćanja ovog kredita", pisalo je u saopćenju za javnost.
Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Aner Žuljević rekao je za Klix.ba da ništa ne bi bilo sporno da u okviru iste tačke nije zaduženo JP Autoceste FBiH da dio prihoda ostvarenog nakon usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama prioritetno usmjeri u svrhu povrata kredita.
"Postavlja se pitanje na koji način i po kojem zakonu je moguće usvojiti 'futur' odluku na bazi nepostojećih izvora prihoda, jer se to u svim uređenim zemljama zove zloupotreba položaja i nesavjesno poslovanje u službi. S obzirom na to da akcize iz opravdanih razloga nisu usvojene, imamo situaciju u kojoj su donesene očigledno nezakonite finansijske odluke, koje se odnose na trošenje 48 miliona maraka javnog novca", kazao je Žuljević.
On ističe da je tražio zbog svega navedenog da mu se dostave predmetne odluke vlade, te ugovor o kreditu s ciljem utvrđivanja svih relevantnih činjenica koje se odnose na svrhu utroška javnog novca.
"Iz svega predočenog je očigledno kako je priča da će se akcize koristiti za pravljenje autoceste bila čista laž, jer se na bazi ovakvih odluka već može vidjeti kako se radilo o pokušaju dodatne pljačke građana kroz klasičnu manipulaciju i laži o investicijama u razvoj infrastrukture", rekao je Žuljević.
Delegat opozicionog SDP-a BiH, koji u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nije podržao usvajanje seta zakona kojim je predviđeno povećanje akciza, Saša Magazinović kazao je da je Vlada FBiH demaskirala Vijeće ministara BiH i da je očigledno da neće biti građenja autoputa od akciza.
"Morat će smisliti novo obrazloženje zašto žele da poskupi gorivo za 10 KM po rezervoaru. Vlasti očito jedno govore, drugo rade, a slabo da išta misle, jer da imalo razmišljaju nakon 2,5 godine mandata bi shvatili da netransparentnost i obmane nisu recept da se dobije podrška u parlamentu", kazao je Magazinović.
Zaključio je da s druge strane odluka Vlade FBiH da rasporedi novac od Zakona od akciza prije nego je zakon usvojen predstavlja nepoštivanje Parlamentarne skupštine BiH kao najvišeg zakonodavnog tijela države, ali i ilustracija vlastite dezorjentisanosti.
"Oni misle da parlamentarci služe da dižu ruke kako je njima ćeif. E pa vidjeli su da nije tako, a tek će vidjeti u narednom periodu", poručio je Magazinović.