Vijesti
Društvo i ekonomija
Šta ekonomski stručnjaci misle o premijeru Novaliću
06.10.2017. 12:00
Izvor: Vijesti.ba
Šta ekonomski stručnjaci misle o premijeru Novaliću
U večerašnjoj emisiji Tema TV1 ekonomski stručnjaci Vjekoslav Domljan, Matej Živković i Aziz Šunje komentarisali su saradnju sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem.

Ističu da kod Novalića ne samo da postoji volja za provođenje ključnih reformi, nego i da se radi o izuzetno poduzetnom čovjeku, ali i da problem predstavlja nepostojanje strateških dokumenata i orijentira, bez kojih se u situaciji kada za ključne reforme ne postoji dovoljno političke spremnosti teže izboriti sa izazovima, dok je sama Vlada FBiH je skup ministarstava koji ponekad imaju različite interese.

Teško je govoriti ima li volje Vlade jer je ona skup raznih ministarstava koji provode različite strategije a dosta toga nije sinhronizirano, kaže predsjednik Ekonomskog savjeta prof. Vjekoslav Domljan

"Kod premijera postoji ta volja, to da, i ne samo volja, nego prema mom sudu, a vjerujem i sudu kolega, riječ je o vrlo poduzetnom čovjeku, prema tome, to se sigurno može tvrditi”, ističe Domljan.

Profesor Matej Živković, član Savjeta, ističe da je saradnja Savjeta sa Vladom općenito dobra, međutim Vlada je ujedno i politički organ u kojem se ponekad sukobljavaju različiti interesi, a Vlada mora imati i socijalnu dimenziju i razumijevati potrebe koje nisu ekonomski opravdane ali imaju socijalnu pozadinu.

"U tome smislu, sve ono što kao savjet aritukuliramo, Vlada ne mora nužno prihvatiti. Naše je da predložimo ono što je ekonomski opravdano i što ima uporište u ekonomskoj teoriji i praksi, a Vlada mora voditi računa o ravnomjernoj razvojnoj raspoređenosti različitih krajeva i kategorija. Vlada ima sluha za ono što Savjet artikulira kroz svoj rad, ali i mi razumijemo da Vlada ima potrebu odgovoriti i drugim zadaćama koje nisu isključivo ekonomske", rekao je Živković.

Profesor Šunje, također član Savjeta, kaže daje njegova impresija, da prije svega premijer Novalić ima dobru volju da vodi procese na odgovarajući način, ali očito je da Vlada dijelom ima različite političke interese.