Vijesti
Društvo i ekonomija
U Sarajevu počela međunarodna konferencija o problemu nezaposlenosti mladih
17.10.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
U Sarajevu počela međunarodna konferencija o problemu nezaposlenosti mladih
U Sarajevu je danas počela s radom dvodnevna međunarodna konferencija na temu "Program Garancija za mlade kao prevencija nezaposlenosti mladih", koja se održava u organizaciji Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine i Svjetske asocijacije javnih službi zapošljavanja (WAPES). Ovo je prva ovakva konferencija koja se održava u BiH.
Prilikom otvaranja konferencije Muamer Bandić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH naglasio je kako zapošljavanje mladih, kao jedne od ugroženih grupa na tržištu rada, predstavlja izazov za sva regionalna i nacionalna tržišta rada, te zbog toga sve javne službe za zapošljavanje veliki dio svojih aktivnosti usmjeravaju na povećanje zapošljivosti i zapošljavanje ove populacije, jer upravo je zapošljavanje najvažniji preduslov za kvalitetan i dostojan život i napredak mladih u svim državama.
Cilj konferencije je razmjena najboljih praksi u zapošljavanju mladih među zemljama članicama WAPES-a, s posebnim akcentom na transfer iskustava i praksi u zapošljavanju mladih u Evropskoj uniji putem programa Garancija za mlade, a Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine je procijenila da je potrebno na jednom mjestu okupiti stručnjake u ovoj oblasti, te će konferencija koju organizuje biti prilika da se uporede raznovrsne mjere, utjecaj koji na definirane mjere imaju politike, odobreni budžeti, sistem obrazovanja, sistem rada službi za zapošljavanje itd.
Tokom konferencije će biti prezentirani dosadašnji rezultati i iskustva o provođenju mjera za zapošljavanje mladih, a poseban akcent će biti na programu Garancija za mlade koji se provodi u Evropskoj uniji.
Na konferenciji učestvuju predstavnici službi za zapošljavanje Austrije, Azerbejdžana, Belgije, Bugarske, Crne Gore, Estonije, Francuske, Hrvatske, Kine, Mađarske, Slovenije, Švedske, Turske, kao i predstavnici entitetskih zavoda za zapošljavanje, zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, te predstavnici kantonalnih službi zapošljavanja.