Vijesti
Društvo i ekonomija
Građani iz FBiH imaju blizu 3,5 puta veću ušteđevinu u komercijalnim bankama nego oni iz RS-a
13.11.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Građani iz FBiH imaju blizu 3,5 puta veću ušteđevinu u komercijalnim bankama nego oni iz RS-a
Centralna banka BiH objavila je da su ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH na kraju septembra 2017. godine dosegli do sada najviši zabilježeni nivo od 11,02 milijarde KM. Pedeset posto od tog iznosa je neoročeni i transakcijski novac, a drugih pedeset posto ušteđevina manjeg broja bh. građana.
Završno s 30. junom 2017. godin,e građani iz Federacije BiH su u komercijalnim bankama imali ukupnu ušteđevinu od 8 milijardi KM, dok su u istom periodu građani iz Republike Srpske imali ukupnu ušteđevinu od blizu 2,1 milijardu KM.
Građani vjeruju bankarskom sektoru
Berislav Kutle iz Udruženja banaka BiH objasnio je za Klix.ba da je blizu 50 posto od ukupne ušteđevine građana neoročeni i transakcijski novac, što će reći da su u iznos od blizu 5,5 milijardi KM uključeni svi građani Bosne i Hercegovine.
"Jasno je da, što je veći ostali iznos, koji u ovom slučaju iznosi blizu 5,5 milijardi KM, to je manji broj građana s većim uštedama. Procjena bogatstva stanovništva je da manji broj građana drži veće iznose, ali ta situacija se ne razlikuje znatno od one u regiji", kazao nam je Kutle.
Kutle je kazao da podatak o rastu štednje u komercijalnim bankama posljednjih godina, uprkos smanjenju kamatne stope, pokazuje koliko građani vjeruju bankarskom sistemu.
"Objektivno, građani nemaju veću mogućnost ulaganja u druge aktivnosti unutar Bosne i Hercegovine, ali ni izvan države. Koliko god mala bila kamatna stopa, sigurna je glavnica, za razliku od ulaganja u dionice ili sva druga finansijska ulaganja na ovakvom tržištu u kojem glavnica ne može biti zagarantirana, a pogotovo prinos po toj glavnici", ističe Kutle.