Vijesti
Sport
Mujdža: Za BiH sam želio mnogo ranije nastupiti, ostaje žal zbog propuštenih prilika u baražima
16.11.2017. 12:30
Izvor: 24sata.info
Mujdža: Za BiH sam želio mnogo ranije nastupiti, ostaje žal zbog propuštenih prilika u baražima
Dao je sve od sebe da fudbalska karijera potraje duže, ali povrede su učinile svoje i natjerale Mensura Mujdžu da u 33. godini okači kopačke o klin. Kada pogleda iza sebe, može biti samo ponosan na svoju karijeru, a navijači reprezentacije Bosne i Hercegovine pamtit će ga kao jednog od najboljih bekova koje smo ikada imali.
U razgovoru za Klix.ba Mujdža je govorio o svojoj igračkoj i reprezentativnoj karijeri prisjećajući se najljepših trenutaka i najtežih protivnika s kojima se susretao.

Kada spomenemo Mensura Mujdžu, vrlo lako se sjetimo jedne noći, jednog starta, jednog igrača i jednog sudije. Sjetimo se 10. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012. godine i meča protiv Francuske u Parizu kada smo remizirali rezultatom 1:1, kada smo do 78. minute imali prednost od 1:0 i kartu za Ukrajinu i Poljsku. Sjetimo se krvničnog prekršaja Florenta Maloude, Mujdžinog krika i žutog kartona koji je ostao nedotaknut u džepu sudije Craiga Thompsona. Malouda je meč napustio bez javne opomene, dok je Mujdža s povrijeđenim zglobom desne noge teren napustio u 61. minuti.

Dao sam sve od sebe da nastavim igrati, to je utjeha

Taj meč i remi, koji nas je odveo u baraž s Portugalcima, odigran je 11. oktobra 2011. godine, a naredni takmičarski meč Mujdža je odigrao 10. marta 2012. godine. Ta povreda je poremetila njegovu odličnu formu te smanjila naše šanse pred dvomeč s Portugalcima koji su nas savladali s ukupnih 6:2 i izborili plasman na Euro 2012.

"U tom trenutku sam bio u najboljim igračkim godinama i u odličnoj formi. Ta povreda mi na nekom fizičkom levelu nije smetala i nisam imao ozbiljnije posljedice, ali mi je žao što sam tada bio u jednom naletu i povreda me malo poremetila. Šteta što se tada dogodila jer sam propustio utakmice baraža protiv Portugala i klupske obaveze", kazao je Mujdža za Klix.ba.

Povreda koja je "presudila" Mujdži i koja ga je natjerala na oproštaj od igračke karijere je povreda koljena zbog koje nije uspio upisati nijedan zvanični nastup za Kaiserslautern u koji je stigao na ljeto 2016. godine iz Freiburga u kojem je proveo sedam godina.

"Da se mene pitalo i dalje bih igrao, ali koljeno me iznevjerilo, odnosno ta povreda hrskavice. Bio sam prisiljen da prekinem karijeru. Jako mi je žao, ali dao sam sve od sebe da to bude bolje i to mi je utjeha", kazao je Mujdža koji je ugovor s Kaiserslauternom, članom njemačke druge lige, raskinuo proteklog ljeta.

Utakmica protiv Argentine simbolizira period u reprezentaciji BiH za koju sam želio ranije nastupiti

Debi za reprezentaciju BiH Mujdža je upisao 10. avgusta 2010. godine u prijateljskom susretu protiv Katara na Grbavici (1:1). Ukupno je upisao 36 nastupa za Zmajeve, a posljednji nastup zabilježio je 13. novembra 2015. godine u prvom meču baraža za Evropsko prvenstvo protiv Irske kada je u Zenici bilo 1:1.

Utakmica koja simbolizira njegov boravak reprezentaciji je utakmica protiv Argentine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu gdje smo svoj nastup okončali u grupnoj fazi iza Argentine i Nigerije te ispred Irana.

"Zahvalio bih se svim navijačima koji su nam bili velika podrška, zahvalio bih se Nogometnom savezu BiH, stručnom štabu i svim saigračima. Period u reprezentaciji će mi ostati u jako lijepom sjećanju, a utakmica koja će ostati kao simbol je ona protiv Argentine na Mundijalu. Međutim, bilo je još mnogo lijepih trenutaka kao što su pobjede protiv Rumunije i Grčke", ističe naš sagovornik.

Za reprezentaciju je želio mnogo ranije nastupiti, a ne u 26. godini života. Ipak, nije on kriv zbog toga.

"Kada sam imao otprilike 21 godinu dolazio sam u Sarajevo sa željom da već tada zaigram za BiH, ali to su bila drugačija vremena, jer nisu pravi ljudi bili na pravom mjestu da se ta dokumentacija završi. Nažalost, iako sam imao želju, tada nisam mogao ništa odlučivati", rekao nam je Mujdža.

Dortmund je bio najteži protivnik

Tokom svoje karijere Mujdža je sedam godina nastupao za Zagreb (2002. - 2009.) i sedam godina za Freiburg (2009. - 2016.) s kojim je nastupio u 100 utakmica Bundeslige.

"To je bio veliki korak za mene s obzirom da sam bio član Zagreba i naravno da je velika razlika između hrvatske i njemačke lige. Svako ko je osjetio Bundesligu može reći da je to jedna od najzahtjevnijih liga Evrope. To je fizički vrlo naporna liga, ali veliko je zadovoljstvo igrati pred punim stadionima i atmosferom koji Nijemci pružaju, pogotovo u Freiburgu, gradu koji živi za klub Freiburg", govori Mujdža.

Očekivali smo da će bez imalo razmišljanja kazati da mu je Bayern Minhen najteži protivnik s kojim se susreo igrajući za Freiburg. Mujdža jeste dao brz odgovor, ali taj odgovor nije glasio da se radi o Bayernu, nego o Borussiji Dortmund, o ekipi protiv koje je odigrao šest mečeva i upisao pet poraza i samo jednu pobjedu. Kada su u pitanju najopasniji igrači protiv kojih je igrao, nije isticao posebno ime.

"Bayern je definitovno najveći klub u Njemačkoj, ali moj najteži protivnik bila je Borussija Dortmund koju smo, čini mi se, samo jednom uspjeli pobijediti. Što se tiče igrača, naravno da su jako teški protivnici Ribery, Robben, Reus, Gotze, ali ne bih da ističem njih, jer svaki igrač Bundeslige koji je igrao na krilu je izuzetno kvalitetan. Tu ima nekoliko igrača kojih se ne mogu sjetiti, a koji su mi zadavali velike probleme", govori Mujdža.

Ostaje žal što nismo ranije izborili plasman na veliko takmičenje, nama to treba postati navika

Najveći uspjeh Mujdže s reprezentacijom BiH je plasman na Mundijal 2014. godine, a to je ujedno i najveći uspjeh ove reprezentacije. Reprezentacije koju polako napušta njena najbolja generacija svih vremena. Od dresa s nacionalnim grbom već su se oprostili velikani kao što su Elvir Rahimić, Zvjezdan Misimović i Vedad Ibišević, a vjerovatno smo vidjeli i posljednji meč Emira Spahića za Zmajeve.

Sad kada odlazi i Mujdža, zanimalo nas je jedno pitanje - da li je ova generacija mogla više?

"Mislim da će nam svima biti žao što smo propustili Euro u Francuskoj 2016. godine, ali možemo se prisjetiti i utakmica baraža protiv Portugala. Već tada smo bili spremni za veliko takmičenje, ali smo imali nesreću i u žrijebu i u utakmicama protiv takvih ekipa. Mislim da bi nam mnogo više značilo da smo se ranije plasirali na veliko takmičenje. Veliki je uspjeh i plasman u Brazil 2014. godine, ali s tim se ne trebamo zadovoljiti, jer trebamo nastojati da to postane normalna stvar za našu reprezentaciju", poručuje Mujdža.

Dotakli smo se i minulih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, prvih kvalifikacija nakon 2008. godine u kojima nismo izborili makar baraž.

"Vjerujem da nije samo jedan razlog koji je bio odlučujući. To je niz sitnih faktora koji su na kraju presudili. Imali smo u grupi Belgiju, koja je jedna od najboljih selekcija svijeta. Protiv Belgije smo dobro odigrali na Grbavici, ali najveća greška je gol koji smo primili od Grčke u 95. minuti, kao i poraz od Kipra kada se desio pad koncentracije koji se nije smio desiti", smatra Mujdža.

Naši igrači moraju izgraditi evropski mentalitet kako bi bolje napredovali

Za igrače s ovih prostora je teško doći do liga kakva je Bundesliga. Mujdža vjeruje da naši igrači posjeduju veliki potencijal, ali da je mentalitet najvažniji faktor na putu ka uspjehu.

"Čovjek treba jako mnogo uložiti u rad, mnogo toga žrtvovati. Moraš biti uporan te imati sreću da bi dospio na veći nivo, a onda se tamo i zadržati. Za igrače s ovih prostora je teže napredovati pošto nemamo veliki kvalitet lige i teško je napraviti transfer u jake lige. Ipak, smatram da naši igrači imaju dovoljno kvalitete i talenta, ali najviše moraju napredovati mentalno. Moraju taj evropski mentalitet staviti u glavu kako bi ih on pomakao prema naprijed", kazao je Mujdža.

Za kraj našeg razgovora kazao je da se u budućnosti planira baviti fudbalom, ali još nije odlučio na koji način.

"Planovi su da ostanem u fudbal. Još ne znam na kojoj funkciji, ali svakako se vidim u fudbalu", rekao je Mujdža.