Vijesti
Sport
Zmajevi večeras protiv Sjeverne Irske traže treću pobjedu u Ligi nacija
15.10.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Zmajevi večeras protiv Sjeverne Irske traže treću pobjedu u Ligi nacija
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će na stadionu Grbavica u Sarajevu odigrati meč 3. kola UEFA-ine Lige nacija protiv Sjeverne Irske u kojoj će eventualnom pobjedom doći na korak do plasmana u baraž ovog novoformiranog takmičenja.
Zmajevi nakon prve dvije utakmice u Ligi nacija imaju maksimalnih šest bodova, dok Sjeverna Irska nema nijedan bod. Naš tim je pobijedio Sjevernu Irsku u Belfastu rezultatom 2:1 i Austriju u Zenici s minimalnih 1:0, dok su Irci pored poraza od našeg tima izgubili od Austrije u Beču rezultatom 1:0.
Nakon utakmice prvog kola Lige nacija, u kojoj smo ostvarili pobjedu, ovo će biti tek drugi susret između Bosne i Hercegovine i Sjeverne Irske. U prvom meču strijelci za BiH bili su Duljević i Sarić, dok je utješni pogodak za poražene Irce postigao Grigg u 93. minuti nakon nevjerovatnog 18. kornera.
"Znam sastav koji će igrati protiv Sjeverne Irske. Nadam se da će igrači dati sve od sebe, odigrat ćemo drugačije nego u Sjevernoj Irskoj. Mogu oni pričati šta hoće, ali sutra će i oni dati sve od sebe da pobijede", rekao je Prosinečki te nastavio:
"Utakmica će biti drugačija nego u Sjevernoj Irskoj jer igramo kući i to je naša prednost. Gledali smo njihovu utakmicu protiv Austrije gdje su trebali izvući neriješen rezultat i radi se o dobroj ekipi čiji mentalitet ne dopušta opuštanje pa očekujemo da će sutra dati maksimum", dodao je Prosinečki koji se nada osvajanju prvog mjesta u grupi B3.
Prosinečki je također rekao da je UEFA-ina Liga nacija važno takmičenje za naš tim, a dodao je da Ibrahim Šehić još uvijek ima prednost u odnosu na Asmira Begovića te da će početi današnji meč.
S druge strane, trener Sjeverne Irske Michael O'Neill kazao je da očekuje dobru atmosferu i da se nada kako će njegov tim iskoristiti šanse koje mu se ukažu.
"Moram pohvaliti teren koji je u odličnom stanju, očekujem dobru atmosferu na tribinama i nadam se da ćemo, za razliku od prvog meča, iskoristiti šanse koje nam se budu ukazale", dodao je selektor Sjeverne Irske.
Slično je rekao i reprezentativac Steven Davis.
"U obje utakmice u Ligi nacija smo promašili dosta šansi i moramo na tome raditi.
To se najbolje vidjelo u utakmici protiv BiH, kada smo odigrali odlično osim realizacije prilika", rekao je Davis.
Sjeverna Irska se nalazi u poprilično lošoj rezultatskoj formi. U posljednjih deset zvaničnih utakmica upisali su šest poraza, imali su dva remija i dvije pobjede. Trijumfe su upisali protiv Južne Koreje i Izraela, a najuvjerljiviji poraz bio je od Kostarike rezultatom 3:0.
S druge strane, selektor Zmajeva Robert Prosinečki od dolaska na klupu našeg tima nije doživio nijedan poraz, ne računajući američku turneju koju je igrao s igračima iz Premijer lige, a na dosadašnjih sedam utakmica upisao je četiri pobjede i tri poraza. Dvije pobjede bile su u Ligi nacija, a dvije protiv Bugarske i Južne Koreje u prijateljskim mečevima.
Meč između BiH i Sjeverne Irske počinje večeras u 20:45, a tekstualni prijenos možete pratiti na portalu Klix.ba.