Vijesti
Svijet
Liderki Mijanmara Aung San Suu Kyi oduzeta prestižna nagrada Amnesty Internationala
13.11.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Liderki Mijanmara Aung San Suu Kyi oduzeta prestižna nagrada Amnesty Internationala
Organizacija za ljudska prava Amnesty International oduzela je prestižnu nagradu za ljudska prava koju je 2012. godine dodijelila liderki Mijanmara Aung San Suu Kyi. Iz ove organizacije kažu da je Aung San Suu Kyi počinila sramotnu izdaju vrijednosti koje je nekada zastupala.
Ovo je posljednja u nizu nagrada koja se oduzima liderki Mijanmara. Iz organizacije Amnesty International saopćili su da Aung San Suu Kyi, koja je nekada bila uzor u svijetu, više nije simbol nade. Liderka Mijanmara se već neko vrijeme suočava sa žestokim međunarodnim osudama, a iz Amnesty Internationala navode da su nagradu povukli zbog njene ravnodušnosti prema sudbini Rohinja u Mijanmaru i zbog sve veće netolerancije prema slobodi govora.
Aung San Suu Kyi je 2012. godine, zbog uloge koju je imala u promovisanju mira i demokratije, proglašena Ambasadoricom savjesti Amnesty Internationala, što je najviša nagrada ove svjetske organizacije za ljudska prava. Nagradu je dobila dok je bila u kućnom pritvoru, a tadašnja sekretarica Amnesty Internationala Irene Khan opisala ju je kao "simbol nade, hrabrosti i neumorne borbe za ljudska prava".
Glavni sekretar Amnesty Internationala Kumi Naidoo rekao je kako nema nikakvog opravdanja da Aung San Suu Kyi nosi titulu ambasadorice ove organizacije.
Podsjećamo, skoro 700.000 Rohinja muslimana pobjeglo je u Bangladeš nakon što je mijanmarska vojska pokrenula ofanzivu protiv sumnjivih Rohinja militanata u sjevernoj državi Rakhine 25. augusta. Ujedinjene nacije i SAD tvrde da su vladine akcije prerasle u etničko čišćenje, no liderka Mijanmara sve to negira.