Vijesti
Svijet
SAD upozoravaju Tursku: Nova vojna akcija bila bi neprihvatljiva
13.12.2018. 12:00
Izvor: Avaz.ba
SAD upozoravaju Tursku: Nova vojna akcija bila bi neprihvatljiva
Bilo koje jednostrano djelovanje u sjeveroistočnoj Siriji razlog za veliku zabrinutost, kazao je Šon Robertson
Pentagon je u srijedu saopćio da bi svaka jednostrana akcija u sjeveroistočnoj Siriji bila neprihvatljiva i razlog za veliku zabrinutost, nakon što je Turska najavila da će pokrenuti novu vojnu operaciju na tom području.

Ankara i Vašington dugo su bili u sukobu zbog Sirije, gdje je SAD u borbi protiv Islamske države podupirao kurdski YPG, koji Turska smatra terorističkom organizacijom i produženom rukom zabranjene Kurdistanske radničke stranke (PKK).

- Bilo koje jednostrano vojno djelovanje u sjeveroistočnoj Siriji, posebno u trenutku kad bi se na tom području ili u njegovoj blizini mogao nalaziti američki personal, razlog je za veliku zabrinutost. Svako takvo djelovanje za nas bi bilo neprihvatljivo - saopćio je portparol Pentagona Šon Robertson (Sean).

Turska je tokom protekle dvije godine u nekoliko vojnih kampanja protjerala YPG s područja zapadno od Eufrata, ali još nije intervenirala istočno od rijeke, dijelom zato da izbjegne izravan sukob s američkim snagama.

Meta nisu američki vojnici

- Za nekoliko dana pokrenut ćemo operaciju kako bismo očistili područje istočno od Eufrata od separatističkih terorista. Naša meta nikad nisu američki vojnici - rekao je Erdoan (Erdogan) u govoru u Ankari.

Turska je izrazila nezadovoljstvo, kako su rekli, zbog odgoda u provedbi dogovora o zajedničkom održavanju sigurnosti i stabilnosti na području Manbidža, istaknuvši prošlog mjeseca da on mora biti u potpunosti proveden do kraja ove godine.

Pentagon je saopćio da su koordinacija i konsultacije SAD i Turske jedini način rješavanja sigurnosnih problema te da je Vašington usredotočen na blisku saradnju s Ankarom.

- Vjerujemo da je dijalog jedini način osiguravanja granice i vjerujemo da će nekoordinirane vojne operacije narušiti taj zajednički interes - saopćio je Robertson.

SAD sarađaje s kurdskim borcima u borbi protiv ISIL-a

Turske i američke snage počele su prošlog mjeseca zajedničke operacije u blizini grada Manbidža, ali ta se saradnja zakomplicirala kad je Turska granatirala kurdske borce istočno od Eufrata.

Početkom godine Sirijske demokratske snage, koje podupiru SAD, privremeno su prekinule ofanzivu na Islamsku državu, nakon što je Turska granatirala sjever Sirije.

Prošlog su mjeseca SAD najavile da će uspostaviti promatračke položaje na granici između sjeverne Sirije koju drže Kurdi i Turska, nakon što su u turskom granatiranju poginula četiri kurdska borca.

Turski dužnosnici razgovarali su ove sedmice u Ankari s američkim posebnim izaslanikom za Siriju Džimom Džefrijem (Jim Jeffrey), a vojni izvori sirijskih demokratskih snaga saopćili su da se Džefri u srijedu sastao s njihovim vodstvom u sjevernoj Siriji.

Erdoan je rekao da je Turska žrtva "taktike odugovlačenja" u pogledu Manbidža te da Islamska država više ne predstavlja prijetnju za Siriju.

- Sada je vrijeme da ostvarimo svoju odluku da rastjeramo izvore terora istočno od Eufrata. Činjenica da se sa SAD ne slažemo u percepciji nije tajna - rekao je turski predsjednik.