Vijesti
Žuta štampa
Dražen Žerić Žera: Sarajevo je veliki regionalni brend i naša vječita inspiracija
19.12.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Dražen Žerić Žera: Sarajevo je veliki regionalni brend i naša vječita inspiracija
U sarajevskom klubu Havana danas je održana promocija novog albuma Crvene jabuke "Nocturno". Ovim povodom je Dražen Žerić Žera za portal Klix.ba govorio o novom materijalu, evoluciji muzike Crvene jabuke, ali i o gradu odakle je počela njihova muzička bajka - Sarajevu.
Kako nam je na samom početku razgovora rekao Žera, zvuk Crvene jabuke je evoluirao kroz vrijeme prvenstveno zbog konstantnog tehnološkog napretka kada je riječ o muzici.
"Prvi naš album je sniman davne 1985. godine, dok je drugi sniman na magnetofonu trakašu od osam kanala u Splitu. Tehnologija je daleko napredovala od tih momenata i sa sigurnošću tvrdim da muzika generalno danas mnogo bolje zvuči nego u prošlosti. No, mi smo uvijek težili ostati dosljedni sebi i svojim temama o ljubavi i životu bez obzira na vremensku epohu, u našim pjesmama je uvijek prisutno Sarajevo tako da se može reći da smo mi po zvuku evoluirali, ali smo ostali dosljedni našim standardnim temama", na početku je rekao Žera.
S obzirom na to da je većina pjesama Crvene jabuke od njihovih ranih početaka do danas posvećena Sarajevu, što je slučaj i s jubilarnim 20. albumom "Nocturno", pitali smo Žeru zašto je ovaj motiv tako često prisutan u njihovoj muzici.
"Sarajevo je jedan veliki regionalni brend. Međutim, ono se u našim pjesmama ne nalazi smišljeno, ono se jednostavno desi. Pjesme na novom albumu 'Wilsonovo' i 'Grade moj' napisao je Geronimo, koji je gotovo čitav životni vijek vezan za Hrvatsku, ali ipak gaji emocije prema Sarajevu i ono je u centru ove dvije pjesme. Naprimjer, naš hit 'Stižu me sjećanja' napisao je Rus koji je svega nekoliko puta boravio u Sarajevu, ali Sarajevo ima to nešto zbog čega je posebno. Ono je naša vječna inspiracija", kazao je Žera.
Kako dalje navodi, novi studijski materijal je nastao sasvim spontano nakupljanjem snimljenih pjesama.
"Sam proces stvaranja materijala za ploču je dosta fleksibilan. Može se desiti da u jednoj godini snimite dva albuma, a ponekad je potrebno proći i nekoliko godina da bi se snimio CD. Mirko Šenkovski Geronimo najprije mi je ponudio par pjesama da snimim, što sam i učinio, nakon toga je došao i Dino Muharemović sa svojim i tako se nakupilo 20-ak pjesama. Onda smo krenuli u fazu selekcije, a zatim smo ušli u studio", istakao je ovaj dugogodišnji frontmen Crvene jabuke.
Pojedini muzički kritičari u proteklom periodu nerijetko su spočitavali Crvenoj jabuci neuobičajeno učestalu upotrebu etno elemenata u njihovim novim pjesmama, što Žera kategorično odbacuje i navodi kako je njemu i bendu najvažnija reakcija publike.
"Kada su u pitanju kritike upućene nama da u svojoj muzici imamo dosta etno elemenata, ja uvijek više volim uzeti u obzir ko mi nešto kaže nego šta mi kaže. Došlo je vrijeme da danas može svako sve raditi, pa tako biti i muzički kritičar. Crvenoj jabuci je najvažniji stav publike i sve ostalo je nerelevantno", naglašava Žera.
Pošto će Crvena jabuka za dvije godine proslaviti 35 godina muzičke karijere, Dražen Žerić Žera ekskluzivno za Klix.ba otkriva da spremaju veliki rođendanski koncert u Sarajevu za 2020. godinu, a također otkriva i da uskoro kreću na promotivnu koncertnu turneju u svim većim gradovima bivše Jugoslavije.
"Mi stalno sviramo tako da najavljujemo održavanje bh. koncertne turneje vrlo uskoro, a posjetit ćemo i ostale gradske centre širom bivše Jugoslavije. Također, 2020. godine obećavam da će Sarajevo dobiti jedan veliki koncert povodom 35 godina postojanja Crvene jabuke. Za sve naše fanove u Hrvatskoj najavljujemo svirku za Novu godinu u Puli", zaključuje Dražen Žerić Žera.