Vijesti
Svijet
Lavrov poručio: Vašington od Rusije neće moći napraviti slugu
24.12.2018. 12:00
Izvor: Avaz.ba
Lavrov poručio: Vašington od Rusije neće moći napraviti slugu
Tvrdi da normalizacija odnosa nije moguća zbog neprijateljskih postupaka SAD
Vašington neće moći od Rusije napraviti sredstvo za služenje interesima SAD, izjavio je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Lavrov je naveo da je glavni problem u odnosima Moskve i Vašingtona to što SAD nikada nisu smatrale odnos kao vrijedan i dodao da je Rusija objekt za američki politički establišment.

- Mi smo satanizirani da bi se Evropa držala u disciplini i ojačale euroatlantske veze. Ili, naprimjer, sada se ozbiljno raspravlja o tome kako da se Rusija iskoristi protiv Kine. A i pokušaji da se inspirira smjena vlasti u našoj zemlji ili promjena u ruskoj politici, a mnogi u Vašingtonu pate od takve iluzije, diktirane željom da od nas učine sredstvo za služenje američkim interesima - istakao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, sve dok "objektivizacija" Rusije kao naslijeđe Hladnog rata "ne izvjetri iz svijesti američke elite i prekine da bude praksa, odnosi se neće promijeniti".

Lavrov je napomenuo da je "selektivna saradnja" štetna, jer ne osigurava konsolidaciju pozitivnih trendova i predvidljivu budućnost.

On je također rekao da se Rusija nada da približavanje novih predsjedničkih izbora u SAD neće dovesti do daljnjeg pogoršanja odnosa između dvije zemlje,

- Naravno, može se očekivati da će se sa približavanjem narednih predsjedničkih izbora u novembru 2020. pojedini političari u Vašingtonu aktivnije i upornije poduzimati pokušaje da igraju na ''rusku kartu''. Nadamo se da to neće dovesti do daljnjeg podrivanja osnova bilateralnih odnosa koji ionako nisu u najboljem stanju - rekao je Lavrov.

On je naglasio da je Moskva već navikla da oportunistički faktori povezani s američkom unutrašnjom politikom utječu na bilateralne odnose Rusije i SAD i stvaraju dodatne poteškoće u izgradnji dijaloga.

Normalizacija odnosa između Moskve i Vašingtona, kaže Lavrov, nije moguća zbog neprijateljskih postupaka SAD i njihovih pokušaja da izvrše ekonomski i vojnopolitički pritisak na Rusiju.

- Konstantno se zalažemo za razvoj normalnog, predvidljivog dijaloga sa SAD na osnovu principa uzajamnog razmatranja i poštovanja interesa rekao je Lavrov.

Komentirajući mogući susret ruskog i američkog predsjednika, Lavrov je rekao da je za sada teško reći gdje i kada bi se mogao održati novi sastanak, ali da je ruska strana otvorena za to.

- Što se tiče kontakata na najvišem nivou, predsjednik Rusije Vladimir Putin je na konferenciji za medije nakon samita G20 u Buenos Ajresu izjavio da je otvoren za sastanak s američkim predsjednikom kada za to bude spremna američka strana. Sada je teško reći gdje i kada može doći do takvog kontakta - objasnio je Lavrov.