Vijesti
Svijet
Sastanak sa demokratima Tramp nazvao gubitkom vremena
10.01.2019. 12:00
Izvor: Avaz.ba
Sastanak sa demokratima Tramp nazvao gubitkom vremena
Upravo su nesuglasice oko izdvajanja novca za izgradnju zida prema Meksiku uzrok blokade vlade
Nakon što je naglo prekinuo sastanak s demokratskim čelnicima u Bijeloj kući o finansiranju zida na meksičkoj granici, američki predsjednik Donald Tramp (Trump) odlučio je poći na jug Sjedinjenih Američkih Država kako bi se i sam uvjerio kakvo je stanje na granici s Meksikom.

Prethodno je na Twitteru napisao kako je sastanak s demokratama, organiziran kako bi se prekinula blokada vlade, bio "potpuni gubitak vremena", prenosi agencija AFP.

Upravo su nesuglasice oko izdvajanja novca za izgradnju zida prema Meksiku, kojim bi se po Trampovom mišljenju spriječile nelegalne migracije, prouzrokovale blokadu savezne vlade.

Stoga je organiziran sastanak Trampa sa čelnikom demokrata u Senatu Čak Šumer (Chuck Schumer) i predsjednicom Zastupničkog doma Kongresa Nensi Pelosi (Nancy), ali bez znakova rješenja.

- Upravo sam otišao sa sastanka s Čakom i Nensi. Potpuni gubitak vremena. Upitao sam što će se dogoditi za 30 dana ako brzo pokrenem stvari, hoćete li odobriti sigurnost granice koja uključuje zid ili čeličnu prepreku? Nensi je rekla: ne. I ja sam ih pozdravio. Ništa ne funkcionira - objavio je američki predsjednik na Twitteru.

- Predsjednik se digao i otišao. Još jednom smo bili svjedoci hira jer nije mogao dobiti što je htio - rekao je novinarima Šumer nakon susreta, prenose mediji.

Više od dvije sedmice 800.000 zaposlenika savezne vlade ne prima plaću. Tako bi uskoro mogao pasti rekord u najdužem prekidu rada savezne vlade u historiji koji je iznosio 21 dan, između kraja 1995. i početka 1996. godine, u vrijeme predsjednika Bila Klintona (Bill Clinton).

Za izgradnju zida na granici s Meksikom, Tramp traži 5,7 milijardi dolara. Demokrati to odbijaju.