Vijesti
Svijet
Dempsi: Zapadni Balkan postaje igralište za Kinu i Rusiju
18.01.2019. 12:00
Izvor: Avaz.ba
Dempsi: Zapadni Balkan postaje igralište za Kinu i Rusiju
Ona je odgovorila i na pitanje zašto Moskva ne odustaje od Crne Gore i Makedonije
Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je ove sedmice optužio Sjedinjene Američke Države i Zapad za destabilizaciju Balkana kroz širenje NATO-a, iskoristio je posjetu Srbiji kako bi, zbog napetosti u transatlantskim odnosima i nedosljedne politike Evropske unije prema zapadnom Balkanu, osnažio utjecaj Rusije u regionu, kaže Džudi Dempsi (Judy Dempsey) iz centra "Carnegie Europe" u intervjuu za "Zašto", a cijeli intervju možete pročitati na Radio Slobodna Evropa.

Na pitanje zbog čega je došlo do ove iznenadne agresivne retorike Moskve i pogotovo Putina, Dempsi smatra da postoji mnogo razloga.

Jedan je da su transatlantski odnosi puni napetosti u ovom trenutku, a i predsjednik Donald Tramp (Trump) kaže da će se SAD u nekom momentu povući iz NATO-a. Ovo jasno ide u prilog Rusiji.

Rusija je uvijek željela oslabiti zapadnu, NATO alijansu, uvijek je željela oslabiti transatlantsku vezu i Putin je otišao u Srbiju radi ovoga.

Drugo, nikada ne znate šta predsjednik Aleksandar Vučić misli. Za "Financial Times" je prije nekoliko dana govorio o proevropskom kursu i tako dalje, a onda postavi crveni tepih za predsjednika Putina. To znači da Srbija igra dvostruku igru.

Na neki način, zapadni Balkan postaje igralište za Kinu i Rusiju sa jedne strane, a Evropska unija pokušava držati pod kontrolom ono što se dešava u BiH i, sa zakašnjenjem, u Makedoniji, i drže na oku Crnu Goru koja je upravo dobila veliki kredit od Kine, iako je u NATO-u.

Dempsi je odgovorila i na pitanje zašto Rusija ne odustaje od Crne Gore i Makedonije.

- U pravu ste. Oni ne odustaju. Crna Gora je u NATO-u, ali iskreno govoreći, Crna Gora bi mogla srediti stvari u smislu korupcije i nedostatka dobrog upravljanja zemljom i svojih odnosa sa Kinom.

EU bi, također, mogla uraditi mnogo više da ojača Crnu Goru, to je prva stvar.

Vidjeli smo šta se desilo u Atini, gdje je premijer Cipras preživio glasanje o povjerenju, a makedonska vlada gura ovu promjenu imena. Ta promjena imena zaista mijenja čitavu igru ako to sve prođe.

Ovo zabrinjava Rusiju, ali EU mora iskoristiti ovo i djelovati brzo i nadograditi se na ovo tako što će brzo otvoriti pregovore s Makedonijom.

EU je dugo imala nedosljednu politiku prema zapadnom Balkanu, dok su Rusija i Kina ušle bez ikakvih preduvjeta.

Ostatak intervjua pročitajte na Radio Slobodna Evropa.