Vijesti
Svijet
Emanuel Makron narednih sedmica u Beogradu
28.01.2019. 12:00
Izvor: Avaz.ba
Emanuel Makron narednih sedmica u Beogradu
Ambasador Frederik Mondoloni istakao da posjeta koja je bila planirana za početak decembra nije otkazana, već odgođena
Emanuel Makron (Emmanuel Macron), predsjednik Francuske, narednih sedmica stiže u posjetu Srbiji, a tačan datum dolaska trebao bi uskoro biti poznat, izjavio je za "Večernje novosti" ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni (Frederic).

- Veoma naporno radim na dogovorima s Beogradom o novom datumu i nadam se da ću uskoro moći predložiti konkretan termin. Očekujem da do posjete dođe u narednim sedmicama - rekao je Mondoloni.

On je istakao da posjeta, koja je prvobitno bila planirana za početak decembra, nije otkazana, već odgođena, jer je to Makron zamolio zbog unutrašnjih prilika u Francuskoj.

Mondoloni kaže da Francuska podržava dijalog Beograda i Prištine, kao i da nema informacija da je bilo ko oročio završetak dijaloga za juni ove godine.
- Što prije bude postignut sporazum, to bolje. Tražili smo od Prištine da povuče odluku o taksama na robu iz Srbije i nadamo se da će se to uskoro desiti - rekao je francuski ambasador.

List navodi da se očekuje da centralne teme susreta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Makrona, osim ekonomije i francuskih investicija, budu i situacija u regionu i pronalaženje rješenja za pitanje Kosova.