Vijesti
Svijet
I Australija zabranila letove Boeingovog aviona 737 Max 8
12.03.2019. 12:00
Izvor: klix.ba
I Australija zabranila letove Boeingovog aviona 737 Max 8
Australske vlasti su odlučile postupiti isto kao još nekoliko država te su zabranile letove Boeingovog aviona 737 Max 8.
Dolasci i odlasci Boeingovih aviona 737 Max 8 zabranjeni su u Australiji, a razlog tome je rušenje aviona Ethiopian Airlinesa istog modela u nedjelju kada je poginulo 157 ljudi. Bila je to druga fatalna nesreća istog modela aviona u periodu kraćem od pet mjeseci.
Prije Australije je letove Boeinga 737 Max 8 zabranio Singapur, čiji je aerodrom Changi šesti najprometniji na svijetu te služi kao poveznica Azije, Evrope i SAD-a.
Međutim, samo mali broj kompanija koje slijeću i polijeću iz Australije koristi sporne avione. Ne koristi ih nijedna australska kompanija, a dvije strane kompanije SilkAir i Fiji Airways slijeću ovim modelom u Ausraliju.
Australska agencija za sigurnost avijacije je saopćila da će suspenzija trajati sve dok ne bude više informacija o sigurnosnim rizicima.
Nekoliko aviokompanija i agencija širom svijeta je već prizemljilo pomenute avione nakon nesreće. Južna Koreja je zatražila od Eastar Jeta, jedine kompanije u zemlji koja posjeduje ove avione, da ih ne koristi.
Suspenzija aviona utječe na avionski saobraćaj i uzrokuje otkazivanja letova, ali se čini sve kako bi problemi bili minimalni.