Vijesti
Svijet
"Google" objasnio šta za korisnike "Huaweija" znači blokada korištenja Androida
20.05.2019. 12:00
Izvor: avaz.ba
"Google" objasnio šta za korisnike "Huaweija" znači blokada korištenja Androida
Odluka"Googlea" da uskrati "Huaweiju" licencu za korištenje Android operativnog sistema izazvala je uznemirenost i nedoumice među korisnicima pametnih telefona kineskog proizvođača, a iz obje kompanije poručuju da nema mjesta panici.
Iz "Huaweija" su potvrdili za TV CBBC da su razvili lični operativni sistem za pametne telefone i računare za slučaj da im bude zabranjeno korištenje softvera američkih firmi, a iz "Googlea" tvrde da će sadašnji korisnici "Huaweijevih" pametnih telefona i drugih uređaja i dalje moći da koriste, ažuriraju i skidaju aplikacije preko "Googlea".
Ričard Ju (Richard), glavni izvršni direktor sektora za korisnike "Huaweija", rekao je da kompanija ima bekap operativni sistem, za slučaj da joj bude uskraćeno korištenje softvera iz SAD.
- Pripremili smo lični operativni sistem. Ako se desi da više ne možemo da koristimo sisteme "Googlea" ili "Microsofta", bit ćemo spremni. To je naš plan B. Ali, naravno da više volimo da radimo na eko-sistemima "Googlea" i "Microsofta" - izjavio je Ju.
S druge strane, portparol "Googlea" je rekao da će za aktuelne korisnike njihove usluge Google Play i dalje funkcionirati na "Huweijevim" uređajima, prenose mediji.
Dodatne detalje nije otkrivao, ali je naveo da se razmatraju implikacije odluke koja je donijeta, prenose mediji.
Iz Androida su na Twitteru također potvrdili da će usluge Google Playa i zaštite i dalje funkcionirati za postojeće korisnike.
Međutim, problem nastaje za korisnike budućih modela i verzija "Huweijevih" pametnih telefona, jer će oni koji i dalje koriste operativni sistem Android izgubiti pristup Google Play, Google Mail i Youtubeu, kao i internet pretraživaču Chrom.
- "Huawei" će ubuduće moći koristiti samo javno dostupne verzije Androida i neće imati pristup "Googleovim "servisima i aplikacijama - rekao je izvor.
Dakle, odluka "Googlea" odnosi se na pametne telefone koji će se tek proizvesti od datuma koji američki tehnološki div odredi, nakon čega će "Huawei" obavijestiti kupce.