Vijesti
Svijet
Holandska policija zaplijenila 2,5 tone metamfetamina
26.06.2019. 12:00
Izvor: vijesti.ba
Holandska policija zaplijenila 2,5 tone metamfetamina
Holandska policija saopćila je u srijedu da je zaplijenila 2,5 tone metamfetamina u, kako navodi, najvećoj dosadašnjoj zaplijeni droge u Evropi, s uličnom vrijednošću procijenjenom na "stotine miliona eura".
Policijski portparol Thomas Aling izjavio je da još nije bilo hapšenja nakon prošlosedmične zaplijene.
- Tragamo za njima - dodao je Aling, misleći na vlasnike zaplijenjene droge, koja je po njegovim riječima bila namijenjena za izvoz, vjerovatno u istočnu Evropu.
- Nisu se mogli riješiti toga u Holandiji - kazao je.
Nedavni testovi pokazali su da su nivoi korištenja metamfetamina u Holandiji relativno niski u poređenju sa Sjedinjenim Držvama ili Australijom, ali da su u porastu.
Policija je otkrila drogu dok je obilazila uredsku zgradu u okviru aktuelne istrage, navodi se u saopćenju.
Oni su uočili da je drugi sprat zgrade izgledao niži iznutra nego izvana. Potom su otkrili skrivenu prostoriju u kojoj je droga sakrivana, podijeljena u pakete veličine cigle i smještena u veliki broj plastičnih vreća.
Odmah nakon toga policija je također otkrila skladište u gradu Utrechtu sa 17.500 litara hemikalija korištenih u ispiranju kokaina ili u proizvodnji sintetičkih droga.
Na istoj lokaciji u Utrechtu, policija je također pronašla izdubljeno kamenje za koje vjeruje da je korišteno za transport droge.
Droga je uništena, saopćila je policija, prenosi Reuters.