Vijesti
Politika
Ukoliko političari budu blokirali rad državnog parlamenta BiH mogli bi ostati bez plaće
09.12.2019. 12:00
Izvor: Klix.ba
Ukoliko političari budu blokirali rad državnog parlamenta BiH mogli bi ostati bez plaće
Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine prilikom prve naredne izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH razmotrit će inicijativu da se precizno definiše isplata plaće parlamentarcima za vrijeme trajanja blokade državnog organa zakonodavne vlasti.
Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Enver Bijedić uputio je inicijativu kojom traži od Administrativne komisije da izmijeni raniju odluku na način da se zastupnicima, dok traje blokada rada Zastupničkog doma PSBiH, obustavi isplata plaće za svaki mjesec u kojem se ne održi bar jedna sjednica doma, kao i svim zastupnicima koji u ovom mjesecu prisustvuju bar jednom zasjedanju.
"Također, ovom inicijativom potičem Vijeće ministara BiH da u parlamentarnu proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH kojim bi se ova oblast u ovakvim slučajevima precizno definisala", naveo je Bijedić u svojoj inicijativi.
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je odgovor na inicijativu zastupnika Bijedića, koju su razmatrali na sjednici održanoj 12. novembra 2019. godine.
"Ministarstvo finansija i trezora BiH će razmotriti predmetnu inicijativu prilikom prve naredne izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine", piše u odgovoru Vijeća ministara BiH.
Ova Bijedićeva inicijativa uslijedila je nakon višemjesečnih blokada rada državnog organa zakonodavne vlasti, a koji skoro godinu od dana konstituisanja nije održao nijednu redovnu sjednicu. Za sve vrijeme blokade zastupnici su uredno primali plaće i ostale naknade u iznosu od skoro 6.000 KM.