Vijesti
Svijet
Rusija protjerala dvojicu njemačkih diplomata
12.12.2019. 12:00
Izvor: vijesti.ba
Rusija protjerala dvojicu njemačkih diplomata
Rusija je u četvrtak protjerala dvojicu njemačkih diplomata, u znak odmazde zbog njemačkog protjerivanja dvojice službenika u ruskoj ambasadi u Berlinu u prošloj sedmici.
Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je poduzelo taj potez „po principu reciprociteta“ i da je naredilo diplomatima da napuste zemlju u narednih sedam dana.
Njemačka je protjerala službenike ruske ambasade 4. decembra nakon što ruske vlasti nisu odgovorile na zahtjeve Njemačke da joj pomognu u rasvjetljavanju okolnosti ubistva Gruzijca usred dana u Berlinu.
Rusko protjerivanje njemačkih diplomata „šalje pogrešan signal i neopravdano je“, navodi njemačko ministarstvo vanjskih poslova u današnjem saopćenju.
Njemački savezni tužioci preuzeli su istragu nakon što su zaključili kako dokazi ukazuju na umiješanost ili ruske vlade ili vlasti ruske republike Čečenije.
Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u ovoj sedmici da je ubijeni čovjek bio „bandit i ubica“ i dodao je da je u Rusija u više navrata tražila od Njemačke njegovo izručenje, ali da nije bilo odgovora.
Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov danas je izjavio da je ubijeni Gruzijac „učestvovao u nevjerovatno krvavim terorističkim aktima i masovnim ubistvima“ u Rusiji i da su ruske agencije za provođenje zakona ustanovile njegovu odgovornost.
Njemačko ministarstvo pravde u srijedu je saopćilo da nije upoznato s bilo kakvim zahtjevom Rusije za izručenjem ubijenog Gruzijca, prenosi Associated Press.