Vijesti
Društvo i ekonomija
Zvizdić sa Peihuaom: Povećavati obim trgovinske razmjene sa Kinom
22.09.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Zvizdić sa Peihuaom: Povećavati obim trgovinske razmjene sa Kinom
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i njegov zamjenik, ministar trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, sastali su se danas u Sarajevu sa delegacijom Narodne političke konsultativne konferencije NR Kine (CPPCC) koju je predvodio potpredsjednik Ma Peihua i koji je predsjedavajućem Zvizdiću prenio pozdrave predsjednika Vlade NR Kine Lija Keqianga.
Razgovarali su o bilateralnim odnosima i saradnji dvije države. Saglasili su se da se odnosi između BiH i NR Kine dobri i prijateljski i izrazili su spremnost da ih i u narednom periodu treba unaprijeđivati i proširivati.
Razgovarali su i o realizaciji velikih privrednih projekata, kao i o nastavku saradnje posebno u oblastima ekonomije, poljoprivrede, obrazovanja, kulture i turizma. Izraženo je uverenje da je u narednom periodu potrebno nastaviti ostvarivati veću trgovinsku razmjenu. Govorili su i o važnosti inicijative Jedan pojas – jedan put i naglasili su potrebu unaprijeđivanja saradnje u okviru formata Kina + 16.
Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je u završnoj fazi procedura ukidanja viza za kineske građane i da u narednom period Bosna i Hercegovina planira da bude domaćin konferencije o turizmu na kojoj bi prisustvovali ministri turizma koji su članovi grupe Kina +16
Sastanku je prisustvovala ambasadorica NR Kine u BiH Chen Bo.