Vijesti
Politika
Žrtve genocida pozvale PIC da podrži reviziju presude: Odbijte anticivilizacijski pokušaj Rusije
23.02.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Žrtve genocida pozvale PIC da podrži reviziju presude: Odbijte anticivilizacijski pokušaj Rusije
Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje Pokret Majke enklave Srebrenice i Žepe uputile su otvoreno pismo Vijeću za implementaciju mira (PIC) koje danas zasjeda u Sarajevu na zahtjev ambasadora Rusije u BiH Petra Ivancova.
U pismu stoji da je sazivajući sjednicu Vijeća za implementaciju mira (PIC) u povodu podnošenja bh. zahtjeva za reviziju presude pred Međunarodnim sudom pravde, Rusija ponovo potvrdila da je protiv međunarodnog poretka koji žrtvama osigurava pravo na pravdu i istinu.
"Ruski veto u Vijeću sigurnosti UN-a, uložen na prijedlog rezolucije koja bi osuđivala genocid u Srebrenici, a na zahtijev Srbije, je bio veto protiv čovječanstva i civilizacije, te međunarodno utvrđene istine pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) i Međunarodnim Tribunalom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).Danas Rusija ponovo želi uspostaviti svojevrsni VETO zloupotrebljavajući PIC i intervenirajući u ime Srbije", stoji u saopćenju.
Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje Pokret Majke enklave Srebrenice i Žepe pozvalo je ostale članice PIC-a i njihove predstavnike da podrže pravo žrtava da pravdu i istinu traže pred Međunarodnim sudom pravde.
"Žrtve, u procesima kršenja međunarodog humanitarnog prava pred sudovima su zastupane od predstavnika država, predstavnika međunarodne zajednice i samih država koji vode postupke protiv pojedinaca, grupa, organizacija i država. Licemjerno je reći da žrtva ima pravo na pravdu i istinu, a zaustavljati procese protiv odgovornih tako što se sprječavaju naši zastupnici i postupak revizije pred Međunarodnim sudom pravde", navodi se u saopćenju.
Dodaju da žrtve samo traže pravdu i istinu te da s toga traže od ostalih članica PIC-a, ne samo da odbiju ruski anticivilizacijski pokušaj zaustavljanja postupka revizije, nego da se javno opredijele i time pokažu da žrtve imaju pravo da kroz sudski postupak dođu do pravde i istine.
"Žrtve će poštovati svaku presudu Međunarodnog suda pravde i zbog toga podržite nas", piše u saopćenju.