Vijesti
Politika
Kolumna povodom godišnjice potpisivanja Rimskih ugovora
Dragan Čović: Otvorenošću i hrabrošću suočiti se s izazovima
27.03.2017. 12:00
Izvor: avaz.ba
Dragan Čović: Otvorenošću i hrabrošću suočiti se s izazovima
Radno druženje evropskih lidera u Rimu povodom obilježavanja 60. godišnjice Rimskih ugovora protekloga vikenda zaključeno je potpisivanjem dokumenta pod nazivom Rimska deklaracija. Lideri su ovim dokumentom nedvojbeno potvrdili kako Evropa današnjice ima primarnu nužnost očuvanja postojećeg zajedništva, te postizanja većeg stupnja saradnje, solidarnosti i povjerenja, kako u evropski projekt tako i između zemalja članica.
Put saradnje
Istaknuta je i sekundarna nužnost obnove perspektive Evropske unije (EU), kao najvećeg pacifikacijskog projekta u povijesti čovječanstva. EU je danas najveći politički sistem koji je konstantno na kušnji. Na unutarnjem planu se svakodnevno bori za postizanje konsenzusa između 27 zemalja članica u brojnim aspektima unutarnje i vanjske politike.
S druge strane, izložen je vanjskom pritisku međunarodnog poretka, još dominantno naslonjenog na koncept nacije države i geopolitičkih interesnih sfera. Taj koncept je koncept moći koji je bio prijetnja miru i stabilnosti i prosperitetu, kojem je Evropa upravo prije 60 godina odgovorila Rimskim ugovorima, opredijelivši se za put saradnje i kompromisa nasuprot opcijama sukobljavanja i interesnim savezništvima.
Time je eliminirana mogućnost ideološkog podvajanja unutar Evrope i njezine polarizacije.
Da su tada izostali vizionarstvo i mudrost vodećih ljudi Evrope, danas bismo zasigurno živjeli u mnogo nesigurnijem i izazovnijem okruženju, što bi se opet u najvećoj mjeri odrazilo na nas, koje živimo u izvjesno trusnom području jugoistočne Evrope. Upravo zbog toga, jaka i stabilna EU je u posebnom interesu svih naroda i žitelja BiH, kao i cjelokupne regije. Sve one civilizacijske vrijednosti koje baštini Evropa kao kontinent i koje je Unija preuzela u svoje naslijeđe bile su glavna tema znanstveno-stručnog skupa kojem smo nedavno prisustvovali u Neumu.
Više od 350 renomiranih naučnika i stručnjaka iz naše domovine BiH, Republike Hrvatske, ali i drugih zemalja članica EU, jednoglasno je zaključilo kako upravo te vrijednosti reflektiraju sve ono čemu unutar BiH težimo i što nam je potrebno kako bismo (su)kreirali i učvrstili stabilan i održiv ustavno-politički poredak.
Njegovanje vrijednosti
Potrebno nam je društvo u kojem su mir, sloboda, tolerancija i solidarnost na prvom mjestu. Jasno je kako put u EU nije bez izazova. Nije savršen ni idealan. Isto tako, činjenica je kako je u prošlosti uvijek odolijevao svim izazovima, upravo slijedeći svoj moto “ujedinjeni u raznolikosti”. Smatram kako moramo pokazati veću posvećenost i čvršću opredijeljenost na način kako su to evropski lideri tokom historije uspijevali, koristeći jedinstvenu snagu i bogatstvo svojih naroda kao prednost.
Vrijeme je za otvorenost i hrabrost. To je jedini način kako se suočiti sa svim izazovima koji danas sve glasnije kucaju na naša vrata. Preokret i pozitivan ishod su izgledni samo ako pokažemo međusobno razumijevanje i jedinstvo, ali prije svega, ako pokažemo iskrenost po pitanju opredijeljenosti evropske perspektive BiH te se obvežemo na istinsko življenje i njegovanje evropskih vrijednosti u političkom životu naše domovine Bosne i Hercegovine.
Duhovi prošlosti
Vrijednosti i težnje koje su tokom desetljeća ujedinjavale Evropljane i očuvale projekt evropskog mira i zajedništva bez sumnje su i vrijednosti na kojima možemo izgraditi bolju BiH i po mjeri svih njezinih naroda, unaprijediti susjedske odnose i aktivno doprinijeti stabilizaciji prilika u regiji jugoistočne Evrope. Uvjeren sam kako trebamo slijediti primjer drugih evropskih zemalja koje su pronašle način kroz aktivnu primjenu i življenje izvornih evropskih federalističkih političkih vrijednosti suprotstaviti se duhovima prošlosti i podložnosti interesima vanjskih sila.