Vijesti
Politika
Parlamentarci: Neprihvatljivo je da o Izbornom zakonu BiH glasamo po hitnoj proceduri
20.04.2017. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Parlamentarci: Neprihvatljivo je da o Izbornom zakonu BiH glasamo po hitnoj proceduri
HDZ je najavio da će do kraja aprila u parlamentarnu proceduru uputiti izmjene Izbornog zakona BiH. Iako se spekuliše kako će izmjene biti upućene na usvajanje po hitnoj proceduri državni parlamentarci poručuju kako to nije prihvatljivo.
HDZ je nakon posljednje sjednice stranačkog rukovodstva saopćio kako će prijedlozi zakona, među kojim je prioritetan Izborni zakon BiH, najdalje do kraja aprila biti upućeni u parlamentarnu proceduru.
To je danas potvrdio i član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a Dragan Čović koji je nakon sjednice HNS-a kazao kako će u narednih šest dana klubovi zastupnika HDZ-a u parlamentarnu proceduru uputiti izmjene Izbornog zakona BiH.
Spekuliše se da HDZ uvjetuje koalicione partnere podrškom setu zakona o povećanju akciza u zamjenu za usvajanje izmjena Izbornog zakona po hitnoj proceduri.
Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović kazao nam je da on neće podržati izmjene Izbornog zakona BiH u hitnoj proceduri.
"Vjerovatno je da HDZ želi spojiti set zakona o akcizama i Izborni zakon BiH i uvjetovati jedno drugim. Kad je riječ o Izbornom zakonu BiH i njegovoj hitnoj proceduri, to je neprihvatljivo", rekao je Ahmetović.
On smatra da je Izborni zakon BiH najvažniji zakonski akt poslije Ustava BiH koji zahtijeva redovnu proceduru i javnu raspravu.
"Očekujem takav pristup i od rukovodstva Parlamentarne skupštine BiH. Sve drugo značilo bi prelamanje preko koljena, a što se mene tiče to je neprihvatljivo. Naravno da je suština cijele priče šta će se naći u prijedlogu, odnosno da li je to neka sjena Herceg-Bosne ili je to politički zahvat koji će oslikati Herceg-Bosnu. Ni to neću podržati", kazao je Ahmetović.
Zaključio je da bilo kakve etničke podjele u BiH nisu dobro rješenje te da se to ne može raditi izmjenama Izbornog zakona BiH.
"Ako izmjene budu išle u tom pravcu bit će problem i da se one usvoje. Prelamanje preko koljena, hitne procedure i hitne sjednice ja neću podržati", rekao je Ahmetović.
Šef Kluba zastupnika SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirsad Mešić rekao nam je da ni on neće podržati usvajanje izmjena Izbornog zakona u hitnoj proceduri.
"Izjašnjavanje o Izbornom zakonu BiH po hitnom postupku je stvar koja je u domenu naučne fantastike. Smatram da bi to bilo neozbiljno i izraz političke oligarhije. Ne mogu vjerovati uopće da bi se to moglo desiti", kazao nam je Mešić.
SNSD-ova zastupnica Milica Marković također smatra da hitna procedura nije model prema kojem bi se trebao usvajati Izborni zakon BiH.
"Riječ je o zakonu koji rješava više krupnih pitanja o kojima treba biti postignut dogovor. Tu je i Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH koja bi se trebala izjasniti i dati kvalitetna rješenja. Ako ona ne može doći do sporazuma onda ne vidim ni da će hitna situacija riješiti takvu situaciju", rekla je Marković.
Ona smatra kako su posrijedi neka politička prepucavanja SDA i HDZ-a te da hitna procedura sigurno neće proći u Parlamentarnoj skupštini BiH jer bošnjačka struktura neće to podržati.
"Druga stvar je što izmjene Izbornog zakona BiH stvarno nije dobro ni praktično raditi u hitnoj proceduri", kazala je Marković.
Na pitanje da li se ovo može povezati sa setom zakona o akcizama s obzirom na to da zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto (HDZ) nije dala saglasnost za sazivanje hitne sjednice na kojoj bi bio razmatran Zakon o akcizama, Marković je kazala da joj ta informacija nije poznata.
"Ako je to tačno onda je vjerovatno da postoji uzročno-posljedična veza između svega toga. Znamo da je SDA stalo da Zakon o akcizama prođe, a HDZ-u da se usvoje izmjene Izbornog zakona", zaključila je Marković.