Vijesti
Politika
Čović ove sedmice s liderima stranaka u BiH o funkcioniranju Parlamenta BiH
23.01.2017. 12:00
Izvor: Vijesti.ba
Čović ove sedmice s liderima stranaka u BiH o funkcioniranju Parlamenta BiH
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović razgovarat će ove sedmice s liderima stranaka iz Bosne i Hercegovine o funkcioniranju Parlamenta BiH, odnosno potrebi što skorijih izmjena Izbornog zakona i sprovođenja odluke Sejdić-Finci, piše "Večernji list" u izdanju za BiH.

List navodi da bi, prema najavama, konkretni razgovori stranaka o usaglašavanju s izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava BiH uskoro trebali početi.

Čović će susretima sa stranačkim liderima u Mostaru, Sarajevu i Banjoj Luci započeti razgovore o funkcioniranju vlasti u FBiH, odnosno o tome kako konkretizirati sve što su razmatrali tokom niza dosadašnjih sastanaka.

Prema pisanju lista, Čović će na početku sedmice razgovarati s predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem, a na kraju s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom u Banoj Luci.

Kako list navodi, lideri stranaka pokušavaju postići dogovor da bi mnogi procesi bili ubrzani, da bi počela realizacija brojnih projekata, te kako bi se pokrenula cijela Federacija BiH.

Planirana je i sjednica Predsjedništva BiH na kojoj bi predsjedavajući Mladen Ivanić, te članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović, osim predviđenih tačaka dnevnog reda, trebali otvoriti pitanja koja su posljednjih sedmica uzburkala javnost - od proslave Dana Republike Srpske, do američkih sankcija predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku i budućih vanjskopolitičkih planova, posebno sa SAD-om.