Vijesti
Žuta štampa
Damir Džumhur: Zbog tenisa vanredno završavam srednju školu
19.07.2010. 12:00
Izvor: dnevni avaz
Damir Džumhur: Zbog tenisa vanredno završavam srednju školu
Kao 12-godišnjak postao evropski prvak • Razgovor s Federerom na Vimbldonu
Talentirani teniser Damir Džumhur ponovo se našao u centru sportske javnosti u našoj zemlji. Devetnaestogodišnji Sarajlija u debitantskom meču za reprezentaciju zabilježio je odlučujuću pobjedu u duelu protiv Estonije. Na taj način doveo je naše reprezentativce u poziciju da se bore za ulazak u Prvu grupu Euro-afričke zone Dejvis kupa.

Najdraži turnir

- Presretan sam što sam u debiju napravio veliki rezultat i pomogao reprezentaciji na putu do historijskog uspjeha. Nisam mogao poželjeti bolji početak u reprezentaciji BiH - kaže Džumhur.

Tenis trenira od svoje šeste godine. Već kao osmogodišnjak počeo je igrati prve turnire i tada se vidjelo da je pred njim svijetla budućnost u bijelom sportu. Evropski prvak poastao je kao 12-godišnjak, sa 14 je bio među deset najboljih mladih tenisera u Evropi, a sa 16 je bio treći na evropskoj listi.

- Ljubav prema tenisu naslijedio sam od oca Nersida. S njim sam počeo trenirati i on mi je još najveća podrška, uz mamu Žanetu - nastavlja perspektivni teniser.

Kao i većini tenisera, i Džumhuru je najdraži turnir Vimbldon i, kako kaže, jedva čeka da na njemu nastupi u seniorskoj konkurenciji.

- Na Vimbldonu sam u juniorskoj konkurenciji napravio veliki uspjeh i plasirao se u četvrtfinale. Nadam se da ću i kao senior imati uspjeha u Londonu. Uzor mi je Rožer Federer (Roger) i volio bih da jednog dana ukrstim rekete s njim. Na Vimbldonu sam se upoznao s njim i razgovarali smo nekoliko minuta - kaže Damir.

Poznato prezime

Zbog tenisa, kojem se maksimalno posvetio, odlučio je da srednju školu završi vanredno.

- Prva dva razreda redovno sam završio u sarajevskoj Prvoj gimniziji, a potom sam odlučio da se prebacim u Petu gimnaziju, gdje školu mogu završiti vanredno. Tako mi je mnogo lakše, jer dnevno imam po nekoliko treninga - kaže Džumhur.

Damir je prezimenjak i rođak našeg poznatog putopisca i slikara Zuke Džumhura.

- Moj otac je iz Konjica. Nadam se da ću prezime Džumhur, ali i našu državu, promovirati na najbolji mogući način, kao što je to svojevremeno radio legendarni Zuko - kaže Damir.

Poziv iz hrvatske reprezentacije

Tenis je izuzetno skup sport zbog velikih troškova treniranja, a Damir ističe da su rijetki ljudi i institucije koji mu pomažu.

- Država bi trebala povesti više računa o sportistima. Već sam dobio ponudu da nastupam za reprezentaciju Hrvatske, ali sam je glatko odbio. Želim igrati pod bh. zastavom, nijednom drugom - kategoričan je Džumhur.