Vijesti
Žuta štampa
Najveći u regionu: U Novom Sadu večeras počinje 13. EXIT
12.07.2012. 20:00
Izvor: Dnevni avaz
Najveći u regionu: U Novom Sadu večeras počinje 13. EXIT
Glavni program počinje večeras u 20 časova nastupom domaćih i stranih grupa metala, panka i regea Skindred
U Novom Sadu na Petrovaradinskoj tvrđavi večeras počinje 13. EXIT muzički festival.
EXIT, koji je postao jedan od najvećih evropskih muzičkih festivala, trajat će naredna četiri dana uz učešće više od 400 izvođača na 22 bine.
Organizatori očekuju ove godine rekordan broj posjetilaca , a novosadski mediji javljaju da je u kamp na omiljenom kupalištu Novosađana "Štrand" pristiglo 3.000 ljudi.
Glavni program počinje večeras u 20 časova nastupom domaćih i stranih grupa metala, panka i regea Skindred.
Među prvim koji će nastupati su Gossip i pop legende Duran Duran. Iza ponoći nastupaju Sub Focus DJ Set, MistaJam i JMajik & Wickman.
Za četiri dana EXIT-a ulaznice već koštaju skoro 100 evra, a ove godine je obezbijeđen uživo prenos na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Youtube, Flickr, SoundCloud, Mixcloud.
EXIT je muzički festival koji se održava svake godine početkom jula na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu. Festival je nastao 2000. godine kao studentski i politički protest protiv režima Slobodana Miloševića.
"Tada je na obali Dunava kod Univerzitetskog naselja, kada su 100 dana i noći uz muziku, žurkanje, koncerte tada najvećih domaćih bendova, slikanje grafita, igranje pozorišnih predstava, performansa, tribina, gledanje filmova i druge slične aktivnosti, mladi posjetioci odbrojavali dane režimu Slobodana Miloševića. Poslednji kocert, 22. septembra 2000. godine, dva dana uoči glasanja za predsjedničke izbore, sa porukom "Gotov je", pred oko 20.000 posetilaca, simbolično predstavljao izlaz iz decenijskog bezumlja", podsjeća se na sajtu festivala.
EXIT je tokom godina postao jedan od najznačajnijih nacionalnih događaja, prepoznatljiv globalni brend i nezaobilazno mjesto na mapi kulturne i turističke ponude Srbije. Festival je svoj prepoznatljivi identitet izgradio kroz jedinstveni alternativni muzički program, kreiranje brojnih društveno-odgovornih kampanja i aktivnu podršku humanitarnim, ekološkim i kulturnim pokretima i organizacijama.
Iz godine u godinu se uvećava broj posetilaca festivala. Za dvanaest godina posjetilo ga je preko dva miliona gostiju iz preko 60 zemalja svijeta
Asocijacija 70 najvećih festivala u Evropi dodelila je EXIT-u 2007. godine nagradu za "najbolji evropski festival".
Prethodnih godina EXIT je postao jedan od najvažnijih događaja u Srbiji i regionu, sa ogromnim turističkim potencijalom.