Vijesti
Žuta štampa
Dizajnerka iz BiH junakinja belgijske bajke
17.07.2012. 12:00
Izvor: nezavisne.com
Dizajnerka iz BiH junakinja belgijske bajke
Učešće na "Eurobalu 2012" je veliki uspeh, jer do sada nijedan kreator sa ovih prostora nije imao priliku da organizuje reviju na tako prestižnoj manifestaciji, kaže modna kreatorka Vera Radanović.

Radanovićeva, koja je rođena u Goraždu, a već godinama živi i radi u Beogradu, imala je, naime, priliku da u očaravajućem ambijentu srednjovjekovnog flamanskog zamka "Kasteel van Groot-Bijgaarden" u Briselu predstavi reviju svojih dugih, elegantnih haljina po kojima je prepoznatljiva.

"Svečanost je upriličena na dvorcu 'Kasteel van Groot-Bijgaarden', koji je bajkovit ne samo po arhitekturi, već i po eksterijeru. Vrt u kome smo radili fotosešn izgleda potpuno čarobno. Nažalost, bila sam jedini modni kreator na 'Eurobalu 2012', tako da nisam imala prilike da razmenim iskustva sa kolegama iz branše. Ali, to je u isto vreme bilo i veliko priznanje za moj dosadašnji rad", navela je Radanovićeva.

Jedinstvene haljine ove kreatorke nosile su učesnice ljetnog staža Evropske komisije (EK) na tradicionalnom balu "Eurobal 2012", koji se održava pod pokroviteljstvom Maroša Ševčoviča, komesara za međuinstitucionalne odnose i administraciju EK. "Eurobal" je organizovan kao spektakularna završnica stručnog usavršavanja 800 stažista iz cijele Evrope, među kojima ih je bilo i iz Hrvatske, Srbije, Bugarske, Rumunije, Grčke, Češke, Slovačke...

"Preporuku da održim reviju u starom flamanskom dvorcu dala je Borka Radovanović-Tomić, jedna od sedam stažista iz Srbije, koji su bili na šestomjesečnom stručnom usavršavanju u Briselu, u različitim generalnim direkcijama EK, kao i u stalnim predstavništvima i delegacijama EU", objašnjava Radanovićeva.

Kaže da je prezadovoljna organizacijom i utiskom stažista te da će joj boravak u Briselu ostati u najljepšem sjećanju.

"Moje haljine su nosile stažistkinje, tako da je čitava modna priča bila usklađena sa konceptom koji povezuje lepotu savremenih devojaka različitih zanimanja i ambijent srednjovekovnih zamaka", navela je ona.

Napominje da je kompletan boravak u Briselu protekao fantastično, kao i da posebnu zahvalnost duguje Radmili Maletić iz Brisela koja joj je ustupila svoj atelje visoke mode za probe te svim stažistkinjama koje su učestvovale u modnoj reviji.

"Publika na reviji imala je priliku da vidi 27 modela, 22 iz nove i pet iz stare kolekcije. Ali, s obzirom na to da se radi o haljinama koje pripadaju visokoj modi, one nemaju 'rok trajanja' kao pret-a-porte kolekcije. Haljine sam radila dve godine, brižljivo birajući materijale i ukrase", kaže Radanovićeva.

Ova modna kreatorka ništa nije prepustila slučaju, tako da su njene haljine napravljene od najfinije svile, muslina, brokata i tafta, sa puno ručno izrađene čipke, perli i kristala.

Djevojke su u haljinama Radanovićeve fotografisali Barbera Ivan, fotograf iz Italije, koji je radio i sa Naomi Kembel, i Belgijanac Van P. Bernard.

Pojašnjava da je iskustvo modnog dizajnera sticala kroz bogatu karijeru manekenke i fotomodela. Postigla je zapažen uspjeh na domaćoj, ali i svjetskoj modnoj sceni, što je potvrdila i učešćem na "Eurobalu". Navodi da joj je inspiracija uvijek žena - srećna, energična i jaka s jedne, i krhka, osjetljiva i ranjiva sa druge strane.

"Ali sigurna u jedno - neodoljiva i zavodljiva, obavijena nežnim dodirom najfinijih tkanina uživa u pogledima i mami uzdahe", dodaje ona.

Svakom kolekcijom nastoji da prikaže svestranu, poslovnu i zaljubljenu ženu koja ima svoj stav i daje na znanje da i u savremenom i sve bržem načinu života ona može biti uspješna, a da pri tom zadrži svoju ženstvenost i eleganciju.

Zahvaljujući jedinstvenim kreacijama Vere Radanović, Brisel je bar na jednu noć odisao duhom moderne Srbije. S druge strane, mlada kreatorka je prepoznatljiva i po tome što nikada nije krila svoje porijeklo.

"Veoma su mi važni moje poreklo i moji koreni. Jako sam ponosna na svoju porodicu i na svoje poreklo. Tokom godina sam se prilagodila načinu i stilu života u Beogradu, ali i dalje u sebi nosim duh BiH", zaključila je ona.
Otvara salon lala

Zahvaljujući predstavljanju na ovogodišnjem "Eurobalu" Vera Radanović je dobila priliku da sljedećeg aprila otvori tradicionalni salon lala dvorca "Kasteel van Groot-Bijgaarden".

"Reč je o manifestaciji poput velikih sajmova cveća na kojima se okupljaju najveći proizvođači iz cele Evrope. Kako je koncept salona lala spoj magije cveća, mode i ženske lepote, organizatori su mi ponudili da svojim modelima otvorim ovu manifestaciju", pojasnila je ona i dodala da je već počela da skicira haljine za tu priliku.