Vijesti
Žuta štampa
Banja Luka Sevdah Fest: Aplauzi za Amiru Medunjanin
18.07.2012. 12:00
Izvor: Dnevni Avaz
Banja Luka Sevdah Fest: Aplauzi za Amiru Medunjanin
Gošća iz Sarajeva tri puta vraćana na bis
Prvi Banja Luka Sevdah Fest preksinoć je završen spektakularnim koncertom Amire Medunjanin na tvrđavi Kastel. Sevdalinku "Stade se cvijeće rosom kititi" na otvorenju ovog nastupa s Amirom je uglas pjevalo više od 500 Banjalučana.

"Jutros mi je ruža procvjetala", "Karanfile", "Ah, što ćemo ljubav kriti", "Jano mori", "Zemi me, zemi"... samo su neke od pjesama koje je Amira doslovno besprijekorno izvela. Njene interpretacije prekidane su petominutnim aplauzima i porukama iz publike: "Bravo, bravo!"

Važna noć

Impresionirana publika i stariji ljubitelji sevdaha poredili su Amirin glas s legendarnom Silvanom Armenulić... Njen nastup uživo očito je prevazišao sva očekivanja.

- Velika mi je čast da večeras izvodim sevdah u gradu na Vrbasu. Čestitam organizatoru i inicijatoru ovakvog programa. Važna je ova noć za sve nas, jer je sevdalinka naša jedina i zajednička pjesma - obratila se Amira oduševljenoj publici.

Neposredna komunikacija sa publikom nije prestajala tokom dva i po sata koncerta.
U jednom momentu kazala je i da još nije probala banjalučke ćevape. Očito je to došlo do uha publike pa je sat poslije, kada je izašla na prvi bis, oduševljeno kazala:

- Ljudi, pa meni je neko u međuvremenu donio ćevape. Vi ste divni, hvala vam. Puno vas ljubim - govorila je Amira.

Svi na nogama

Zatim je upitala: "U koja smo doba sada?", a iz publike se začulo: "Banja Luka, Banja Luka", Amira se nasmijala, a potom bez muzičke pratnje počela sevdalinku "Otkako je Banja Luka postala", koju je publika sama otpjevala do kraja.

Koncert je završen Amirinim trećim izlaskom na bis i izvedbom "Moj dilbere". Publika je potom ustala i 15-minutnim aplauzom nagradila izvođače.

Nastup uoči Olimpijskih igara

Amira Medunjanin nastupit će na kulturnoj olimpijadi koja će se održati u Londonu sedmicu uoči paljenja olimpijske baklje.

- Pripremamo fantastičan projekt kojim pokušavamo predstaviti muzičku tradiciju zapadnog Balkana. Stalno potenciram to koliko je muzika spona koja nas veže bez obzira na granične podjele. Zato je produkcijski tim Olimpijskog komiteta u Londonu, koji organizira festival koji će se desiti sedmicu orije otvorenja Olimpijskih igara i koji se zove kulturna olimpijada, odabrao mene za koordinatora projekta za zemalje Balkana. Okupila sam sjajnu ekipu muzičara iz Turske, Bugarske, Rumunije, Albanije, Makedonije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH. Sa muzičarima iz Graca napravili smo sjajan projekt, koji predstavlja tradiciju ovih prostora. Nastupamo 21. jula na Trafalgar skveru kao dio evropskog stejdža, što mi je veoma drago, jer je to svojevrsno priznanje da smo i mi, u BiH, dio Evrope - rekla je Medunjanin za agenciju Anadolija.