Vijesti
Žuta štampa
Eldin Huseinbegović: Najavni singl u oktobru, novi CD na proljeće
24.07.2012. 20:00
Izvor: Dnevni avaz
Eldin Huseinbegović: Najavni singl u oktobru, novi CD na proljeće
Iskreno se nadam da će izlazak albuma propratiti i koncert u Sarajevu, koji dugo priželjkujem
Naš kantautor Eldin Huseinbegović rijetko nastupa za vrijeme ramazana tako da će pauzu u ovom mjesecu iskoristiti da završi kompoziciju koja će najaviti izlazak njegovog novog albuma.
- U posljednje vrijeme malo manje pišem i uglavnom sam se bazirao na svoj album i na pjesme koje će se naći na njemu. Najavni singl uskoro bi se trebao pojaviti na tržištu. Planiramo da to bude početkom oktobra. Cijeli album trebao bi izaći, ako sve bude onako kako smo planirali, na proljeće naredne godine - kaže Eldin.
Dodaje da je od "Kaldrme" prošlo već više od dvije godine i da, bez obzira na to što je još aktuelan, misli da je vrijeme da uradi nešto novo.
- U pisanju sam pokušao da malo pobjegnem od sebe, ipak nisam uspio otići daleko. Mada će biti druga koncepcija, zvuk i teme, nadam se da ću uspjeti donijeti istu količinu emocija. Iskreno se nadam da će izlazak albuma propratiti i koncert u Sarajevu, koji dugo priželjkujem. Potrudit ćemo se da opravdamo ukazano povjerenje. U planu je da to bude u Domu mladih - kaže Huseinbegović.
Od kraja avgusta naš kantautor počinje s nastupima, a kalendar mu je već sada skoro popunjen do kraja godine.
- Većina mojih nastupa je izvan BiH i nadam se da će se u narednom periodu taj omjer promijeniti. Poslije Bajramskog koncerta u Skenderiji, slijede nastupi u Visbadenu, Cirihu, Ženevi, Beču, Bazelu, Luksemburgu... Krajem godine ponovo idem u Ameriku, po treći put - kaže Eldin.

"Kvalitetan jalijaš" završio u mektebu
Eldin Huseinbegović ramazan provodi uz svoju porodicu. Ovih dana prisjetio se i simpatične priče iz djetinjstva.
- Rodio sam se i odrastao na Vratniku i do rata sam bio "kvalitetan jalijaš". Ponekada stvari koje uradimo i koje nam poslije promijene život nabolje, i ne izgledaju baš lijepo. Tako je bilo i kod mene. Iz svoje džamije "posudio" sam zadnji točak bicikla, jer se moj pokvario i nisam se mogao vozati s rajom. Zbog stida od svog efendije, misleći da je otkrio moju krađu, a on o biciklu i zadnjem točku pojma nije imao, pristao sam da krenem u mekteb. I tako je počeo jedan drugačiji način života, koji, hvala Bogu, traje i danas - kaže Eldin.