Vijesti
Žuta štampa
Izložba "Više volim Halida nego Vorhola"
26.07.2012. 20:00
Izvor: BH Telecom Portal
Izložba "Više volim Halida nego Vorhola"
U Kafe-galeriji Zvono je otvorena izložba "Više volim Halida nego Vorhola". Riječ je o ideji Saše Bukvića koja je realizovana kroz portrete Halida Bešlića u vorholovsko-ismarovskom stilu kako je rečeno, koje je uradio Ismar Mujezinović na osnovu fotografija Almira Panjete.
Postavku prati i projekcija videoradova Damira Nikšića na kojima izvodi obrade Halidovih pjesama u bluz aranžmanu.
Baveći se pitanjem identiteta i analizirajući neselektivno usvajanje vrijednosti nametnutih sa Zapada, Saši Bukviću putem projekta "Više volim Halida nego Vorhola"!namjera je bila potcrtati domaće vrijednosti i između ostalog reći da nema velike razlike između kantri muzike i Johnnyja Casha, naprimjer, i muzike Halida Bešlića.
Otac pop-arta Andy Warhal nije izabran radi analize značaja njegovog djela. O njemu je svakako gotovo sve rečeno. Warhal je u ovom slučaju personifikacija svijeta kog isključivo definišu tržišne vrijednosti.
Ako govorimo o umjetnosti, suprotstaviti se takvom svijetu još je moguće onda kada su umjetnici rukovođeni vlastitim motivima, kada je njihova umjetnost rezultat onoga što njih kao umjetnike iskreno zanima, a ne pokušaj dodvoravanja bilo kome iz bilo kojih razloga.
Halid Bešlić je izabran zbog njegove ljudske i profesionalne dosljednosti. Što je dodatno potvrđeno njegovim dolaskom u Zvono, na zadovoljstvo autora koncepta i mnogobrojne publike.
- Znam da će mnogi reći zašto Halid i Warhal, ali računam da će biti i dobronamjernih koji će reći- zašto da ne, prokomentirao je ideju Halid Bešlić.
- Drago mi je da je na kraju realizovan koncept o kom dugo razmišljam. Sretan je onaj čovjek koji može oko vlastite ideje okupiti umjetnike koje sam okupio. Osim teme identiteta koju preispitujem u ovom i u nekim prethodinim radovima, također se bavim i temom važnosti mjesta. Važno mjesto za mene je Zvono. To je prostor koji je uvijek otvoren za neka drugačija umjetnička razmišljanja, mjesto u kom se umjetnik ne mora dodvoravati publici a gdje je opet publika tako profilirana da uvijek na pravi način zna reagovati, rekao je Saša Bukvić.
Izložba "Više volim Halida nego Vorhola"u Kafe-galeriji Zvono bit će postavljena do 31. jula.
Nakon toga, 1. augusta, u Zvonu će biti otvorena izložba fotografija Mladena Pikulića koji će publici predstaviti radove iz ciklusa Selam from Holland.