Vijesti
Žuta štampa
Esma Redžepova: Kada sam izgubila muža, mislila sam da nikad više neću zapjevati
30.07.2012. 12:00
Izvor: Dnevni avaz
Esma Redžepova: Kada sam izgubila muža, mislila sam da nikad više neću zapjevati
U dugogodišnjoj karijeri njen glas odjekivao je mnogim svjetskim dvoranama
Kraljica romske muzike, humanitarac Esma Redžepova-Teodosijevski (Teodosievski), rođena je 1943. u Skoplju i uskoro će proslaviti svoj 69. rođendan. Muzičku karijeru započela je kao jedanaestogodišnjakinja, kada je pobijedila na amaterskom takmičenju Radija Skoplje "Mikrofon je vaš". Tu se njen privatni i poslovni svijet počeo stapati u jedno, upoznala je budućeg supruga Stevu Teodosijevskog, mentora i svog životnog saputnika.
Iako je odrastala u osmočlanoj porodici, dijetinjstvo se uskoro počelo gubiti.
- Iz ranog djetinjstva najradije se sjećam duge zimske noći kada je otac svirao i tjerao nas da igramo i pjevamo kako bismo razbili monotoniju, jer tada nije bilo ničega osim radija. Moja braća i sestre na to su gledali kao na šalu, ali ja sam to smatrala vrlo ozbiljnom stvari i jedva sam čekala da dođe red na mene. Oni su se smijali, a ja sam znala da kažem da ću jednog dana postati vrlo popularna, na šta su se oni još više smijali - govori Redžepova.

Dozvola oca
Prisjeća se da je veoma rano počela da posjećuje kina, gledajući dječije filmove i uživajući u umjetnosti. U školi je, kaže, bila član svih sekcija pa ju je tako direktor predložio kao predstavnicu na takmičenju "Mikrofon je vaš".
- Rekla sam mu da me roditelji neće pustiti, ali on je razgovarao sa mojim ocem i rekao da je to školska aktivnost. Na taj način sam dobila saglasnost od oca. Niko nije očekivao da ću pobijediti. Faktički, taj dan mi je promijenio život - nastavlja ikona romske muzike.
Stevo Teodosijevski radio je u to vrijeme kao korepetitor muzičkog programa u Radiju Skoplje.
- Zapazio me je, kontaktirao je moje roditelje i tako je počela moja karijera. Stevo je bio strog profesor, mnogo sam učila i vježbala. Nisam se igrala kao svi moji vršnjaci, ali ja to zovem plaćanje cijene za karijeru. I da se ponovo rodim, opet bih bila Esma Redžepova. Rano sam osjetila slavu, ali na nju sada gledam jednako kao i tada. Ne mislim da sam posebna ličnost, još hodam zemljom i najbolje se osjećam kada se družim s "običnim" ljudima i sebe smatram jednom od njih - kaže Redžepova.
U dugogodišnjoj karijeri njen glas odjekivao je mnogim svjetskim dvoranama, bilježila je i više od dvije stotine nastupa godišnje, a neke od najznačajnijih su učešće na programu "Magneten", nastup u Sidneju pred 300.000 ljudi, zatim "Nirth Sea Jazz Festival" te nastup na "Womad Festivalu" u Španiji, kojem je prisustvovalo 100.000 ljudi. Taj tempo danas je malo slabiji.
- Sve dolazi s vremenom. I danas sam vrlo aktivna, ima me na svim većim festivalima, a i turneje su tu. Ne žalim se, ali opet kažem: Sve u svoje vrijeme - govori solistica.
Esma Redžepova nadaleko je poznata i po svom humanitarnom radu. Zajedno sa suprugom odgojila je 47 usvojenih sinova, od kojih sada ima 128 unučadi i, kako kaže, mnogo praunučadi, a cijela porodica nedavno se okupila na svadbi jednog od unuka. Čest je gost Specijalnog zavoda "Demir Kapiji", koji zbrinjava djecu s najjačim stepenom retardacije, bila je ambasadorica Ujedinjenih naroda, dva puta se našla u konkurenciji za Nobelovu nagradu za mir...

Veliki gubitak
- Najviše me veseli kada pomognem bolesnoj djeci u Specijalnom zavodu. Ponekada mislim da se i sam Bog poigrao njihovom sudbinom. Inače, od svih poklona koje sam dobila u karijeri, najdraži su mi dječiji crteži, napravljeni ručicama i od srca - priznaje pjevačica.
Najteži trenuci u životu kraljice romske muzike vezani su za 1997. godinu, kada je umro njen suprug. Mislila je da više nikada neće zapjevati.
- Izgubila sam braću, sestre, oca, majku, Stevu. U njemu sam imala profesora, kolegu supruga, starijeg brata. Mislila sam da se ruši cijeli svijet, ali sam mu u bolesničkoj postelji dala riječ da ću nastaviti. Tada mi je rekao: "Ako ti prestaneš da pjevaš, ja ću stvarno da umrem, a ako nastaviš, onda ću i ja živjeti kroz naše pjesme i naša djela." Samo taj zavjet vratio me je na scenu. Osjećala sam veliki gubitak, to me čini tužnom i ne želim da pričam o tome - kaže Redžepova.

Eto mene u Bosnu
Mnoga lijepa iskustva ovu Makedonku vežu i za Bosnu i Hercegovinu. Od svega, najdraža su joj topla prijateljstva.
- Najviše održavam kontakt s dragim ljudima iz "Mostar Sevdah Reuniona". Imam i mnogo prijatelja, sami će se prepoznati i ovim putem ih mnogo pozdravljam. Čim se ukaže prva prilika, eto mene u Bosnu da se družimo - poručuje Redžepova.

Politika i glas siromašnih
Esma Redžepova je dugi niz godina i politički aktivna.
- Trenutno sam savjetnik u Gradskoj skupštini Skoplja. U politiku sam ušla sa jednim ciljem, da budem glas siromašnih i da se zalažem za njihov bolji život - govori Redžepova.

Gradnja muzeja
Za svoja autorska prava Esma Redžepova se prije nekoliko godina borila na sudu, a dio novca nakon presude uložila je u gradnju muzeja "Esma i Stevo Teodosijevski". Slučaj je vođen za krađu pjesme "Chaje Shukarije", koja je korištena u filmu "Borat".
- Nažalost, muzej još nije otvoren. Uvijek želim da pomognem prvo drugima pa onda sebi i ne kajem se zbog toga. Još radim i zaradit ću da dovršim gradnju. Važnije mi je pomoći nekome da ode na operaciju - govori Redžepova.