Vijesti
Žuta štampa
Završen Peti "Demofest": Gobac za sklekove nagrađen grudnjakom
31.07.2012. 12:00
Izvor: Dnevni avaz
Završen Peti "Demofest": Gobac za sklekove nagrađen grudnjakom
U takmičarskom programu najboljim bendom proglašen "Neuro" iz Banje Luke
Banjalučki bend "Neuro" preksinoć je na tvrđavi Kastel proglašen najboljim u okviru takmičarskog programa Petog "Demofesta", koji se u protekla tri dana odvijao u gradu na Vrbasu. Članovi pobjedničkog benda osvojili su snimanje i produkciju albuma te spota u realizaciji najveće muzičke televizijske kuće MTV, dok su drugolasirani Riječani "Kraj programa" osvojili binsku opremu u vrijednosti od 3.000 eura. "Dede putra" iz Bihaća, koji je završio na trećem mjestu, dobio je opremu u vrijednosti od 2.000 eura.

Plavi bas
Ovu odluku donio je stručni žiri u sastavu Vlatko Stefanovski, Vasil Hažimanov, Mladen Matović, Brane Janković te Bane Antović, a da njihov zadatak nije bio nimalo lak, govori i podatak da je prijavljeno skoro 400 bendova iz svih zemalja regiona. Ove godine prvi put je dodijeljena i nagrada "Plavi bas" u znak sjećanja na banjalučkog basistu Kaleta, a najboljim basistom ovogodišnjeg festivala proglašen je Nemanja Ristović, član kragujevačkog benda "Lazy Cats".
Specijalno priznanje i nagradu od 1.000 eura, od agencije "Aquarius", koja je već petu godinu zaredom organizator "Demofesta", preksinoć je dobila beogradska grupa "Vila filozofina". U polusatnoj svirci svoj album predstavili su i prošlogodišnji pobjednici "Plišani mališan".

Kultni hitovi
Nakon što je pobjednik proglašen, na bini tvrđave Kastel pojavio se legendarni bend "Psihomodo Pop", predvođen harizmatičnim Davorom Gopcem. Vidno raspoložen za svirku, hrvatski muzičar nije štedio energiju pa se u nekoliko navrata penjao po konstrukciji bine, šalio sa publikom, pokazivao im kako se rade sklekovi, pozivao ih na ples i izvodio svoje autentične korake, za šta je nagrađen i jednim grudnjakom, koji je okačio o struk.
"Frida", "Osjećam se haj", "Sexy magazin" i ostali kultni hitovi tjerali su brojnu publiku, koja je tvrđavu ispunila do posljednjeg mjesta, da pleše do iznemoglosti. U sličnom ritmu nastavilo se i kada ih je na glavnoj bini odmijenio banjalučki "Sopot", a tačku na peto izdanje festivala stavili su DJ Spark i DJ Goran Starčević.

Nastup pobjedničkog benda "Neuro"
Nakon Gopca, nenadmašnog Gorana Bareta i "Majki", TBF-a i nastupa domaćih bendova, sa pravom se može reći da je ovogodišnji "Demofest" pravo oličenje rok muzike te da je u potpunosti opravdao očekivanja i potvrdio da je jedan od najbolje organiziranih muzičkih festivala u regionu. Svake festivalske večeri "Kastel" je okupiralo nekoliko hiljada posjetilaca, a ogroman broj ih je ostao ispred zidina tvrđave.

Festival se održao zahvaljujući građanima
"Demofest" se i ove godine održao, ali samo zahvaljujući građanima, koji su početkom godine samoinicijativno podigli svoj glas i potpisivanjem peticija omogućili da se jedan od najboljih festivala u regionu održi na nogama.
Ovim poduhvatom građani su podstakli nadležne organe da izdvoje određena sredstva kako bi se festival održao, a činjenica da je ulaz na sve koncerte bio besplatan, omogućila je dolazak više posjetilaca nego što je to bio običaj ranijih godina.