Vijesti
Žuta štampa
Hitmejker Nazif Gljiva obilježava 35 godina rada na estradi
01.08.2012. 12:00
Izvor: Dnevni avaz
Hitmejker Nazif Gljiva obilježava 35 godina rada na estradi
Kao pjesnik, osjećam se kao Mark Twain, a u djetinjstvu sam bio kao Oliver Twist
Nakon organizacije brojnih muzičkih manifestacija širom Bosne i Hercegovine, hitmejker Nazif Gljiva povukao se iz javnosti i počeo pripreme za obilježavanje 35 godina rada na estradi.
Vlasnik velikog broja hitova, zbirkom pjesama i knjigom "Zlatne kočije" želi proslaviti svoj rad na estradi i na jednom mjestu okupiti brojne pjevače s kojima je sarađivao u karijeri.

50 kompozicija
- Želio sam napraviti nešto neobično, o čemu će se dugo pričati. Riječ je o knjizi i pjesmarici "Zlatne kočije" sa 50 mojih najljepših radova. Odlučio sam da se zove "Zlatne kočije", po mojoj prvoj pjesmi, koju je snimio Meho Puzić. Ova pjesma govori o odlasku naših ljudi u inozemstvo na rad. Trbuhom za kruhom, oni su išli širom svijeta, a samo su se rijetki vratili sa zlatnim kočijama - kaže na početku razgovora harizmatični Gljiva.
Među 50 kompozicija najviše će biti onih koje je otpjevao i kojima se proslavio neponovljivi Halid Bešlić.
- Bit će tu dosta poznatih imena s kojima sam radio. O ostalim pjevačima ne bih govorio. Neka to ostane mala tajna i iznenađenje dok pjesmarica ne bude gotova. Inače, ovu knjigu posvetio sam Marku Tvenu (Mark Twain) i Oliveru Tvistu (Twistu). Kao pjesnik, osjećam se kao Tven, a u djetinjstvu sam bio kao Tvist - nastavlja naš hitmejker te dodaje da bi volio da recenzent bude Abdulah Sidran.

Ekskluzivni hotel
Gljiva priprema i posebnu promociju novog projekta, koja bi se u septembru trebala desiti u Sarajevu.
- Planirao sam napraviti muzički performans na kojem će biti izvedeno svih 50 pjesama koje sam izabrao. Dio bi otpjevala udarna petorka, koju čine Halid Bešlić, Hanka Paldum, Enes Begović, Elvira Rahić i Nihad Alibegović, dok bi ostale recitiralo dvoje poznatih bh. glumaca. Iskreno, volio bih da to bude Izudin Bajrović, a kada su glumice u pitanju, još pravim selekciju. Sve bi se ovo trebalo desiti 13. ili 20. septembra u jednom od ekskluzivnih sarajevskih hotela - kaže Nazif.

Unuka upisala Muzičku akademiju
Gljiva još nije siguran hoće li do septembra završiti pisanje i štampanje knjige. Naredni rok je 27. mart sljedeće godine.
- Za ovaj datum sam se odlučio, jer je tada rođendan mojoj unuci Melisi, koja je upisala Muzičku akademiju, što je meni u mladosti bio san - kaže Gljiva.