Vijesti
Žuta štampa
Vajta: Uvijek je bilo tako, ako nisi iz Sarajeva, onda si iz provincije
03.08.2012. 12:00
Izvor: dnevniavaz.ba
Vajta: Uvijek je bilo tako, ako nisi iz Sarajeva, onda si iz provincije
Oni koji se danas bave estradom, angažuju uvijek jedne te iste
Nekada važna karika sarajevske pop-rok scene Seid Memić Vajta jedan je od onih koji dugi niz godina nisu stali pred publiku u glavnom gradu BiH. Kako ističe, njegova karijera nikada se nije gasila, ali, jednostavno, Sarajevo je priča za sebe.
Šlager sezone
- Ima me na svim velikim festivalima mimo Sarajeva. Prije petnaestak dana svirao sam pred 12.000 ljudi u Murskoj Soboti, večeras (petak, op. a.) sam s „Indexima i prijateljima" u Opatiji. U gradu iz kojeg sam startao i u kojem je procvjetala moja karijera nisam svirao sto godina. Baščaršijske noći traju mjesec i niko da se sjeti da pozove. Nova godina isto, dajemo tamo nekim pjevačicama po 30.000 maraka, a ne znaju da raja traži domaće. Posljednji put iz Sarajeva sam dobio poziv od Ismete Dervoz za Šlager sezone 1999. godine. Uvijek je to bilo tako, ako nisi iz Sarajeva, onda si iz provincije - govori rođeni Travničanin.
Ipak, Vajta ne odustaje. Ovih dana bacio se u potragu za muzičarima koji će ga pratiti na solističkom koncertu koji planira održati krajem godine u Domu mladih.
- Teška je to priča i teško je objasniti. Oni koji se danas bave estradom, angažuju uvijek jedne te iste. Kad god pogledate, i na otvaranju hale i na otvaranju robne kuće, sve je isto. Isti ljudi, isti pjevači. Kada se vratim iz Hrvatske, pokušat ću organizirati, ako ništa drugo, onda neka to barem bude svečano oproštajni koncert. Da stavim tačku na svoje zlatne ploče, ogromne tiraže i brojne nagrade - kaže Vajta i dodaje da nije pobijedio samo na Ilidžanskom festivalu, jer na njemu nikada nije ni nastupio.
Tezge preko Drine
Razočarao se nekadašnji prvi glas "Teške industrije" i u mnoge svoje kolege.
- Sve je sumorno, zaboravljamo se. Vidite, ni u ramazanu niko od ovih poznatih da se sjeti da uradi nešto plemenito. Valjda se boje da ne izgube tezge preko Drine. Prije su se nakon svakog dobrog tiraža pravile hair česme, danas samo gledamo kulinarske šoue, a niko nikoga ne pita ima li šta jesti - kaže Vajta.
Mi samo gazimo po svome
- Malo, malo pa čujete čuvena sarajevska pop škola. A šta se s nama desilo? Čak nismo istaknuti ni u CD šopovima. Mi samo gazimo po svome. Isto je i sa sevdalinkom, tražio sam Zaima Imamovića po cijelom gradu i jedva sam našao taj nosač zvuka - dodaje Vajta.