Vijesti
Žuta štampa
Zdravko Čolić: Najviše se sjećam kiše na Koševu
09.08.2012. 12:00
Izvor: Dnevni avaz
Zdravko Čolić: Najviše se sjećam kiše na Koševu
Ostvarenje snimljeno prije više od 30 godina, sutra će biti prikazano na Starigrad Paklenica Film Festivalu
Na Trećem Starigrad Paklenica Film Festivalu, na kojem se prikazuju muzičko- dokumentarna ostvarenje, publika će imati priliku da van konkurencije pogleda priču o Zdravku Čoliću, za šta vlada veliko interesiranje. Prikazivanje filma "Pjevam danju, pjevam noću" najavljeno je za sutra, a bilo je i onih koji su očekivali da se na projekciji pojavi jedna od najvećih zvijezda na ovim prostorima.

Euforija i ludilo
Čolu smo zatekli u Puli, gdje se odmara nakon sjajnog koncerta u Areni. Kaže nam da je čuo da će film "Pjevam danju, pjevam noću" biti prikazan u Paklenici, žao mu je što neće moći prisustvovati projekciji, ali nam priznaje da sve to u njemu budi lijepe uspomene.
- Stari je to film. Snimljen je davnih 1978. i 1979. godine. Sjećam se najviše kiše u Sarajevu, koja je pala na koncertu na Koševu. Tuga je to bila. To su snimci iz vremena turneje "Putujući zemljotres", koji su zaokruženi koncertima u Sarajevu i na beogradskoj "Marakani". Ima tu dosta numera s Vrela Bosne, ima dosta Sarajeva u tom filmu - rekao je jučer Čola za "Dnevni avaz".
Film reditelja Jovana Ristića govori o velikoj muzičkoj zvijezdi, koju su pratili euforija, ludilo, stotine hiljada posjetilaca na koncertima... A više od trideset godina nakon snimanja filma Čolina popularnost ne jenjava.

Slike duše
Festival koji je otvoren 4. avgusta i bit će zatvoren u petak, prikazao je i filmove o grupi U2 te o Džordu Harisonu (George Harrison), koje su režirali oskarovci Dejvis Gugenhajm (Davis Guggenheim) i Martin Skorseze (Martin Scorsese), potom ostvarenja o grupi "Queen" Meta O'Kejsija (Matt O'Casey), kao i "The Girl Done Good" o Ejmi Vajnhaus (Amy Winehouse)... U program je uvršten i kratki film "Slike duše" o muzičaru iz Zenice Edinu Karamazovu, koji je svjetsku slavu stekao sarađujući sa Stingom.

Novi singl u oktobru
Nakon kratkog predaha u Puli, Čolu očekuju koncerti u Budvi, Slavonskom Brodu, a postoji mogućnost da nastupi i u Mostaru. Uskoro slijedi i turneja po Americi.
- Uz sve to radim nove pjesme. Imam nekih svojih melodija pa ću vidjeti šta i kako dalje. Možda u oktobru objavim singl, dok album planiram na proljeće. Ne treba odužiti, ali ni žuriti, neka to bude tri godine od prethodnog CD-a "Kad pogledaš me preko ramena" - otkrio nam je Čola.