Vijesti
Žuta štampa
"Ilidža 2012" poput Eurosonga: Publika glasa putem telefona
19.08.2012. 14:00
Izvor: dnevniavaz.ba
"Ilidža 2012" poput Eurosonga: Publika glasa putem telefona
Direktan prijenos BHRT-a preuzima i Hayat TV putem satelita te 22 radiostanice
Pripreme za održavanje Festivala narodne muzike "Ilidža 2012" za 23. i 24. avgust privode se kraju. Ruždija Metanović, izvršni direktor Festivala, ističe da će prva večer pod nazivom "Sve ljepote ilidžanskih festivala", inače revijalnog karaktera, i druga "Takmičarska večer festivala" predstavljati pravo osvježenje i za brojne ljubitelje lijepe pjesme koji će ovu manifestaciju pratiti ispred malih ekrana.
Deset kamera
- S deset kamera BHRT će realizirati direktan prijenos u četvrtak i petak u 21 sat, a signal će prenositi i Hayat TV putem satelita. Snimci festivala bit će emitirani naknadno u programu Pinka BH i DM SAT-a, a ovaj veliki projekt do brojnih slušalaca doći će i putem 22 radiostanice - kaže Metanović.
Zanimljivo da će uz ljetnu pozornicu biti opremljene i dodatne prostorije slične onima na Eurosongu.
- Za sada sve funkcionira savršeno, rade se posebne nastrešice u bekstejdžu, "greenroom" će, također, biti veoma lijepo urađen - poručuje Metanović.
Emitiranje dijelova pjesama koje će se takmičiti u drugoj večeri Festivala i u kojoj će glavnu nagradu ponijeti izvedba odabrana od publike počelo je 14. avgusta. U tom smislu televoting će za pjevače biti od presudnog značaja.
Vrijedne nagrade
- Prva nagrada za pobjedničku pjesmu vrijedna 3.000 KM pripast će izvođaču koji osvoji srce publike tokom deset dana otvorenog televotinga. Zato pozivamo publiku da glasa za svoje favorite. Ostale nagrade za najbolju muziku (2.000 KM), najbolji tekst (1.500 KM), najbolji muzički aranžman (1.500 KM) i najbolju interpretaciju (2.000 KM) dodijelit će stručni žiri čija se imena čuvaju u tajnosti - pojašnjava Sabina Bačvić-Zečević, portparol BHRT-a.
Također, nagrade snimanja i izdavanja muzičkog materijala stručni žiri dodijelit će za pet izvođača koji se izdvoje najboljom interpretacijom.
Organizatori Festivala zadovoljni su i prodajom ulaznica koje su, po cijeni od 10 KM, dostupne na platou Skenderije, u prostorijama Bosanskog kulturnog centra, u Ferhadiji te na saobraćajnom terminalu i klubu "Sunrice" na Ilidži.
Imena izvođača
Za najbolju pjesmu i naklonost publike 24. avgusta borit će se 16 izvođača: Merima Džafić, Kemal Muratović, Neno Murić, Edis Brkanić, Adnan Nezirov, Lejla Čaušević, Omer Zukanović, Muamer Bjelak, Azra Husarkić, Sabrina Karajković, Adnan Jerlagić, Salem Čorić, Sanela Burazorović, Dunja Fazlić, Tarik Stambolić i Mirjana Boltić.
Večer ranije u revijalnom programu nastupit će neka od najvećih imena bh. estrade poput Hanke Paldum, Elvire Rahić, Nedžada Salkovića, Rize Hamidovića, Slobodana Lalića...